Afbeelding
Foto:

Aanleg fietsstraat begonnen

ENSCHEDE - Wie rondkijkt in een gemiddelde stad valt op dat de heilige koe - de auto - nog steeds een zeer bevoorrechte positie heeft. Ze krijgen de meeste ruimte op de weg, de meeste parkeerplekken en andere voordelen. Maar tegenwoordig keren steeds meer gemeenten dit om. Zo worden ook in Enschede nieuwe fietsstraten aangelegd.

Deze maandag begon de aanleg van de fietsstraat Zwedeweg en Emmastraat, tussen de Pathmossingel en de Haaksbergerstraat. Deze langere straten zijn nu nog het domein van de auto, maar straks krijgen fietsers ruim baan. De werkzaamheden bestaan uit het smaller maken van de rijbaan en het gedeeltelijk herbestraten van parkeerplaatsen en trottoirs. Zo moet het voor alle gebruikers duidelijk zijn dat de fiets de beoogde hoofdgebruiker is van de weg en dat de auto hier te gast is. Een beetje zoals met voetgangersgebieden, maar dan dus met de fiets versus de auto.

Nieuwe inzichten
Het omzetten van een weg naar een fietsstraat gebeurt in meer Twentse gemeenten op dit moment. Zo worden ook in Oldenzaal en andere plaatsen fietsstraten aangelegd maar ook elders in Enschede zelf. De fietsstraat neemt diverse obstakels weg, zoals een gevoel van onveiligheid bij fietsers.

Bredere ontwikkelingen
De aanleg van fietsstraten is slechts één van de vele ontwikkelingen om het fietsen aantrekkelijker te maken. Zo werd eerder al de fietssnelweg F35 aangelegd. Daarnaast wordt ook het wachten aangenamer gemaakt door stoplichten te voorzien van wachttimers. Deze zijn inmiddels op diverse drukkere punten geplaatst. De werkzaamheden duren tot september 2017.