Afbeelding
Foto:

Losser zoekt 'menselijke' burgemeester

LOSSER - De gemeente Losser is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Afgelopen maand zwaaide burgemeester Michael Sijbom af, net voor het verstrijken van zijn eerste termijn. Inmiddels is Jean Paul Gebben benoemd als waarnemer, maar de zoektocht naar een nieuwe, vaste burgemeester loopt dus nog.

Om te zorgen voor een breed draagvlak voor de nieuwe burgemeester voerde de gemeente onlangs een peiling uit. Tot 1 juni konden de Lossernaren meedenken over het gewenste profiel voor een nieuwe burgemeester. Dit moet natuurlijk niet alleen een objectief goed bestuurder zijn, maar het liefste ook iemand die past binnen de Losserse gemeenschap en benadering.

Veel reacties
In totaal hebben 206 inwoners de enquête ingevuld. De gemeenteraad neemt de reacties mee bij het opstellen van de profielschets. Deze wordt komende woensdag vastgesteld door de gemeenteraad. Opvallende wens: 'graag een jonge hond, mits op puppycursus geweest'. Burgemeesters zijn gemiddeld 55 jaar oud, waarbij burgemeester Sijbom nog onder het gemiddelde uit kwam. Namens de fractievoorzitters bedankt Lies ter Haar de inwoners voor de reacties: 'De inhoud van de reacties geeft een mooi beeld van wat de inwoners verwachten van de nieuwe burgemeester."

Eigenschappen
De resultaten van de enquête zijn divers maar de grote lijnen zijn duidelijk. De inwoners van Losser zoeken een mensgerichte burgervader (v/m), die rustig en betrouwbaar is. Vaak uitgesproken wensen: een mensenmens, er zijn voor alle burgers, benaderbaar, goede bestuurder, onpartijdig, oog voor historie en traditie, sportief, vrolijk, sociaal, humor, oog voor de Euregio, wijsheid, lef. De burgemeester moet ook een goede bewaker van de openbare orde en veiligheid zijn.

Jonge hond
Bij de zoektocht naar een burgemeester werd de vorige keer 'een jonge hond' gezocht. Nu noemen mensen kenmerken als 'een vaandeldrager', 'een tweede Sijbom', 'een ondernemer', 'een spelverdeler', 'een ambassadeur', en ook weer 'de jonge hond, mits op puppycursus geweest'. De fractievoorzitters hebben nu de taak om de reacties te wegen en mee te nemen in de concept-profielschets die deze maand wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Eind dit jaar is er dan een nieuwe burgemeester.