Afbeelding
Foto:

Op de fiets even niets

HAAKSBERGEN / ENSCHEDE - Op de fiets moet je je concentreren op het fietsen en verder niets. Heel logisch... toch? Helaas blijkt uit de praktijk dat menig fietser toch nog met andere dingen bezig is op de fiets. En hieruit blijkt ook dat jong geleerd oud gedaan is. Dit moeten we voorkomen.

Met deze gedachte kregen leerlingen van basisscholen De Honesch in Haaksbergen, Johan Frisoschool in Rijssen en de Prinseschool in Enschede afgelopen vrijdag voorlichting over dit thema. Veilig Verkeer Nederland gaf een uitleg over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer. Het motto van de les was dan ook: "Aandacht op de weg".

Grotere kans op ongeval
Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40 procent grotere kans op een verkeersongeval! Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

Afspraken maken
Tijdens de les is samen met de kinderen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. De kinderen konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer. Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval. Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn.

Discussie
Tijdens de gastles hebben de kinderen met elkaar gediscussieerd hoe ze kunnen voorkomen dat ze onderweg door hun mobiel worden afgeleid. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Voor het beluisteren van muziek vinden veel kinderen het een goed idee om van tevoren een playlist te maken en onderweg maar één oortje in te doen. Ook je oren heb je namelijk hard nodig in het verkeer. Gaat je mobiel toch nog over, als je op de fiets zit, dan vinden de kinderen het een goed idee om af te stappen. Met de klas hebben zij de populairste afspraken uitgekozen en op een safety-deal gezet. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke kaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets.