Honingbij helpt ons eten
Honingbij helpt ons eten Foto:

Open huis bij imkers

ENSCHEDE - De bij is een harde werker die belangrijk is voor onze voedselvoorziening. Maar onbekend maakt onbemind, waardoor veel mensen die bij niet zo waarderen of het zelfs als een lastig dier zien om te bestrijden. Om wat aan deze beelvorming te doen organiseren ruim 200 imkers komende maand de Open Imkerijdagen.

Deze worden gehouden in het weekend van 8 en 9 juli. Doel is dat mensen eens een kijkje nemen bij een lokale imker zoals in Enschede, Oldenzaal of Hengelo en zo meer leren over het belang van de bijen voor onze voedselvoorziening en biodiversiteit. Bestuiving is namelijk essentieel voor het behouden van ons eten. Bijenvolken bestuiven alles van appel tot aardbei, maar ook voor veel soorten prei en kool zijn we van hen afhankelijk.

Afsterving
Helaas staat de bijenstand de afgelopen jaren onder druk, onder meer door gebruik van pesticiden die inmiddels verboden zijn. Ook doen de Twentse gemeenten al veel om aantrekkelijker te worden voor bijen, zoals het aanplanten van bijenlinten met een grote diversiteit aan bloemen.

Veel imkers
Nederland telt naar schatting 9.000 imkers, waarvan 80 procent is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhuoudersvereniging.