Afbeelding
Foto:

Enschede genomineerd
voor beste binnenstad

ENSCHEDE - In tegenstelling tot veel landelijke trends lijkt het uitstekend te gaan met de Enschedese binnenstad. De afgelopen twee jaar kwamen er veel nieuwe winkels, mede aangewakkerd door diverse bouw- en verbouwprojecten en landelijke trends. Dit heeft ook een effect op de waardering van de binnenstad: Enschede is namelijk genomineerd in de top vijf van beste binnensteden.

Afgelopen week werd bekend dat Enschede met Arnhem, Den Haag, Nijmegen en Breda gaat uitmaken wie deze titel in november in de wacht mag slepen. De prijs wordt toegekend aan de binnenstad waar de afgelopen twee jaar de meeste dynamiek en vernieuwing heeft plaatsgevonden en/of waar de sterkste toekomststrategie is geformuleerd voor de binnenstad.

Vernieuwing
De Enschedese binnenstad zag de afgelopen twee jaar absoluut enkele veranderingen. Zo werden oude panden gesloopt zoals de oude HEMA, waar inmiddels al een nieuwe Douglas geopend is. De Hofpassage maakte ruimte voor nieuwbouw en ook in de Zuidmolen wordt momenteel volop geïnvesteerd. Daarnaast is er een trend van meer gespecialiseerde winkels, zoals de Pepernotenfabriek pop-up winkel die alleen pepernoten verkocht of Superspeelgoed aan de Pijpenstraat, een winkel met alleen maar LEGO. Onderscheidende zaken die door hun specialisme klanten uit de brede regio trekken.

Terecht
Wethouder Eelco Eerenberg is ervan overtuigd dat de nominatie voor Enschede terecht is. "We hebben de afgelopen jaren samen met alle partners hard gewerkt om de binnenstad van Enschede nog aantrekkelijker te maken. En dat is te merken: de stad trekt steeds meer bezoekers, de leegstand van winkelpanden loopt snel terug en grote winkelketens als Zara kiezen ervoor om juist hier hun Flagship-store te bouwen. Er vindt echt een transformatie plaats naar winkelen als beleving."

Meest Duitse stad
Ook de oriëntatie op Duitsland helpt hier in mee. Duitse ondernemers vestigen zich steeds meer in Enschede en de stad trekt veel Duitse bezoekers die hier graag winkelen. Specifieke activiteiten die gericht zijn op Duitsers en een hoog niveau van service en meedenken maken onze stat zeer aantrekkelijk voor de Duitse bezoeker. Zo worden deze al tegemoet gekomen door riante opening tijdens Duitse feestdagen en faciliteiten zoals extra parkeerruimte met pendelbussen.

Nieuw elan
De nominatie van Enschede tot beste binnenstad is een mooie bekroning van het vele werk wat de afgelopen tien jaar verricht is door onder meer de ondernemers, gemeente en investeerders. Dit was zeker niet altijd makkelijk; ook Enschede moest vechten tegen het spook van groeiende leegstand en de nieuwe wensen bij het winkelend publiek. Toch bleek Enschede juist een positieve, aanzuigende werking te hebben op onder meer grotere, innovatieve ketens.

Tegenslagen
Tegenslagen waren er natuurlijk ook, zoals het vertrek van de Bijenkorf en het faillissement van de V&D. Twee beeldbepalende panden aan het Van Heekplein. Het verruilen van de dure Bijenkorf voor de hip en happening Primark bleek een goede stap om juist een jonger publiek naar de stad te halen.

Activiteiten
Ook heeft Enschede duidelijker de link weten te vinden tussen winkelen en activiteiten. Immers, wie in de binnenstad komt voor een activiteit zoals Muziek in de Straten of Proef-Eet geeft ook geld uit bij winkeliers en horeca. Zo werd afgelopen week nog stil gestaan bij het 500-jarig jubileum van de Enschedese warenmarkt.