Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Brandweer paraat op gevaar natuurbranden

TWENTE - De afgelopen dagen was het warm - zeg maar gerust heet in Twente. En dit heeft ook een effect op de natuur. De Twentse natuurgebieden waren de afgelopen week dusdanig droog dat ook de brandweer in een verhoogde staat van paraatheid was om snel in te kunnen grijpen.

Afgelopen weekend werd al code oranje afgekondigd door de brandweer, wat later teruggezet is naar code geel. Deze codes geven aan dat de brandweer extra paraat is op natuurbranden en sneller kan handelen wanneer brand wordt ontdekt. Zeker in de buitengebieden kan brand namelijk bijzonder snel om zich heen grijpen, met grote schade aan natuurgebieden als gevolg.

Code oranje
Tijdens code oranje worden diverse aanvullende maatregelen genomen door de brandweer. Zo worden vanuit de lucht surveillances uitgevoerd met brandweervliegtuigen. Deze kunnen dan snel in een groter gebied zien waar een brand ontstaat. Tegelijk worden ook alle verleende stookontheffingen ingetrokken en het gebruik van open vuur in de natuur is dan officieel verboden. Dus niet alleen verbranden van hout, maar ook bijvoorbeeld barbecuen of gebruik van een vuurkorf. Veel natuurbranden ontstaan door onachtzaamheid en dingen waar je minder stil bij staat. Zo is het dan verstandig om sigaretten en glas in een afvalbak te gooien en een auto met hete katalysator niet op droog gras te parkeren.

Bestrijding
Naast de preventieve voorlichting en extra surveillances is de brandweer ook qua inzet goed voorbereid op natuurbranden. Zo beschikt de brandweer Twente sinds 2013 over een gespecialiseerde bosbrandcontainer. Ook een kleine 70 brandweermensen volgden toen een gespecialiseerde opleiding in het bestrijden van natuurbranden. Dit gaat op een andere manier dan gebruikelijk; een 'handcrew' blust niet zozeer, maar probeert door middel van stoplijnen te graven het vuur binnen een bepaald gebied te houden. De handcrew bleek de afgelopen jaren zeer effectief in het beperken van de schade door natuurbranden.