Afbeelding
Foto:

Green Team Twente wint Eco Marathon

ENSCHEDE - Het Green Team Twente heeft afgelopen weekend de Shell Eco Marathon in Londen gewonnen. Het team van de Universiteit Twente bouwde de meest zuinige waterstofauto. Met slechts één liter brandstof zou de auto van Amsterdam naar Praag kunnen rijden. Dit biedt interessante perspectieven voor de toekomst.

Met hun energiezuinige waterstofvoertuig reed Green Team Twente 278 kilometer op 1 m³ waterstof, een persoonlijk record. Omgerekend is dat te vergelijken met een rit van Amsterdam naar Praag op 1 liter brandstof. Het Green Team Twente heeft dit record in één rit neer weten te zetten, wat een grote prestatie is. De 170 deelnemende teams hebben vier keer de kans om het parcours te rijden, waarbij de meest efficiënte poging telt. Drie pogingen van Green Team Twente waren afgekeurd, waardoor zij met maar één geldend resultaat de gedoodverfde winnaar, een Frans team, hebben verslagen. Daarnaast wist het team ook nog de Communicatie Award te bemachtigen, een kroon op hun impactvolle communicatie rondom hun deelname aan Shell Eco-marathon, mogelijkheden van duurzame mobiliteit en de promotie van technologie onder jongeren.

Trots
Mariska Bos, bestuurder van Green Team Twente: ''Je droomt ervan op het podium te staan en nu is het gelukt, we hebben de Fransen verslagen!'' Teamcaptain Vitto Bonnemayers vervolgt: "Na een intensief jaar van voorbereiding zijn we zo ontzettend trots op dit resultaat, de winst komt voor ons echt als een verrassing." De races hebben ook als doel om normale auto's uiteindelijk efficiënter en milieuvriendelijker te maken.