Ontwerp: Evelien Lulofs
Ontwerp: Evelien Lulofs Foto:

Oude fabriek
krijgt nieuw leven

ENSCHEDE - Ooit stonden er weefgetouwen en later rolden de bekende Polaroid-films er van de band. En eind dit jaar gaat een nieuwe fase van start in de rijke geschiedenis van gebouw zuid op het voormalige Polaroid complex, tegenwoordig de Performance Factory.

Het pand ondergaat momenteel een grote verbouwing die dit najaar klaar moet zijn. Gebouw Zuid krijgt dan een breed aanbod aan diensten op het gebied van kunst, cultuur en ambacht. Zo komt hier de Twentsche Foodhal maar ook eigenaar Domijn en andere organisaties krijgen hier onderdak.

Ontmoeten
Ontmoeten staat straks centraal in dit bruisende gebouw, aldus de initiatiefnemers. Naast Domijn en de Foodhal nemen ook kinder- en buitenschoolse opvang van Kinderdomein, dansschool Glo Entertainment Live, Stichting Pop in Uitvoering, de Theatermakerij, Frans Dekker Photography, Digitech, Anyflex, Wijkraad de Bothoven, de Stadswerkplaats, Workspace4U, Stichting ARTwekkelo, Element X Custom, Orange8, Miljata Lego Bouwlab en Galileia spelterapeut hun intrek in het pand. Het gebouw wordt industrieel, open en warm ingericht. Het draait er vooral om het 'ontmoeten´; van elkaar, andere partners van de Performance Factory, bezoekers en vooral ook mensen uit de omliggende buurten.

Respect
Gebouw Zuid is het fabrieksgebouw met de zaagtanddaken (sheddaken) aan de Hoge Bothofstraat, ooit onderdeel van de Ter Kuile textielfabriek en gebouwd in 1908. Domijn wil dit stuk historie voor Enschede behouden. Het pand wordt zoveel mogelijk in ere hersteld.

Doelmatig
Uitgangspunten hierbij zijn 'sober' en 'doelmatig' en dit past perfect bij de industriële ruwe uitstraling van de fabriek. Bestaande constructies blijven zoveel mogelijk in stand en 'sporen´ uit het verleden worden zichtbaar gemaakt. Zo worden bijvoorbeeld de stalen gevelplaten aan de kant van de Hoge Bothofstraat verwijderd en het metselwerk wordt opgeknapt. In het metselwerk zie je aan de verschillende kleuren en metselverbanden de verschillende periodes waarin het gebouw tussen 1908 en 1986 werd uitgebreid. Sinds oktober vorig jaar wordt er volop verbouwd. Dit najaar opent gebouw Zuid haar deuren.

Foto: interieurontwerp Evelien Lulofs