Afbeelding
Foto:

Enschede zonder afval

ENSCHEDE - De huishoudens in Enschede ontvingen afgelopen week de nieuwsbrief Enschede Zonder Afval op de mat.

De nieuwsbrief is één van de manieren waarop inwoners geïnformeerd worden over de ontwikkelingen rondom afval in de gemeente. In de nieuwsbrief staat onder meer nieuws over de plaatsing van extra bovengrondse containers voor verpakkingsafval. Verder wordt ingegaan op de resultaten van de eerste drie maanden na invoering van het gedifferentieerd afvaltarief. Verder geeft de gemeente tips voor het inleveren van grof afval.

Diftar
De gemeente Enschede voerde begin dit jaar diftar in, wat staat voor 'gedifferentieerd afvaltarief'. Hierbij betalen Enschedeërs per keer wanneer zij een afvalbak of -zak aanbieden. Het doel hiervan is om de hoeveelheid restafval terug te dringen, doordat mensen hun afval beter scheiden en apart inleveren.

Goed resultaat
Het resultaat mag er inmiddels zijn. Na vier maanden stond de meter al op 42 procent minder restafval dan voorheen. Dit leverde zelfs wat aanloopproblemen op voor de gemeente: de milieupleintjes moesten vaker geleegd worden omdat er ineens veel meer gerecycled werd.

Verbeteringen
De gemeente kijkt regelmatig met de afvalinzamelaar Twente Milieu naar verdere optimalisatie van de inzameling, zo benadrukt wethouder Hans van Agteren van leefomgeving. Verder heeft de gemeente sinds januari extra handhavers ingezet om problemen zoals afvaldumpen tegen te gaan.