Afbeelding
Foto:

Meer geld nodig voor verdere kavelruil

HAAKSBERGEN - Er moet de komende jaren meer geld vrijgemaakt worden voor kavelruil. De CDA-fractie van de Provinciale Staten van Overijssel pleitte afgelopen week om ook voor de komende jaren meer geld vrij te maken voor dit doel.

De CDA-fractie wil dat er 2,3 miljoen euro gereserveerd wordt voor kavelruil na 2018. Er zijn op dit moment diverse kavelruilprojecten aan de gang in Overijssel, wat ook in latere jaren nog zeker relevant zal blijven.

Wat is kavelruil?
Wellicht is niet iedere lezer bekend met het concept, dus we leggen het voor de volledigheid even uit. Stel: een boer wil graag meer gaan verbouwen, maar rondom zijn eigen bedrijf zitten andere boeren. De boer koopt dan grond elders, maar dit is niet altijd efficiƫnt. Zo moet deze heen en weer rijden met grotere machines. Bij een kavelruilproject kunnen boeren dan grond ruilen met elkaar of overheden om zo tot een betere structuur te komen. Ook voor behoud en versterking van natuur kan het soms nodig zijn om gronden te ruilen. Het geld wordt gebruikt om dit proces te faciliteren.

Komende jaren
Tijdens de behandeling van de jaarrekening heeft de CDA fractie gepleit om het geld dat gereserveerd was voor de uitvoering van de recostructiewet, te gebruiken voor kavelruilprojecten na 2018. Volgens de CDA-fractie is kavelruil nog steeds van belang. "Om in de toekomst projecten te kunnen realiseren die zorgen voor de versterking van de landbouwstructuur en om natuur- en recreatiedoelen te kunnen realiseren is het ruilen van gronden een belangrijk en succesvol instrument gebleken. Hier willen wij in blijven investeren", vertelt woordvoerder Bestuur en Financiƫn Ben Eshuis. Tijdens de behandeling van de P-nota komt de CDA met een voorstel hiervoor.

Natura 2000
Met de 'natuurdoelen' wordt ook specifiek gerefereerd aan Natura 2000. Dit project heeft als doel om natuur te behouden en te versterken. Maar hiervoor kan het soms nodig zijn om bijvoorbeeld landbouwgrond terug te geven aan de natuur. Door middel van kavelruil kan een boer dan een geschikte alternatieve locatie krijgen. In Haaksbergen zijn het Buurserzand, het Haaksbergerveen en het Witte Veen aangewezen als Natura 2000 gebieden.