Afbeelding
Foto:

Losser eert veteranen

LOSSER - In mei herdenken we oorlogsslachtoffers en vieren we de vrijheid. Maar we bedanken in juni altijd naar goed gebruik de Nederlandse veteranen die zich ook nu inzetten voor vrede en veiligheid zowel binnen als ver buiten onze landsgrenzen. In Losser wordt op zaterdag 17 juni de veteranendag gehouden.

Voorafgaand wordt op de vrijdagavond in openluchttheater Brilmansdennen een concert gehouden van de Fanfare Bereden Wapens, met als thema 'Tour of Duty'. Alle bekende Losserse veteranen krijgen hiervoor een uitnodiging maar er worden ook losse kaarten verkocht voor 2,50 euro.

Veteranendag
Zaterdag 17 juni is dan de echte veteranendag. Er is een leuk programma opgezet, met onder meer een maaltijd in een echte veldkeuken die opgezet zal worden aan de Denekamperdijk. Naar goed gebruik een Indische maaltijd. Een re-enactmentgroep zorgt voor een bijzondere sfeer door het gevoel van de midden-jaren '90 in het leger uit te beelden.

Jonge veteranen
Want, zo wordt ieder jaar weer duidelijk, onder de ruim 200 veteranen die Losser telt zitten ook relatief jonge militairen. Nederlandse troepen werden en worden ingezet bij een groot aantal conflicten elders in de wereld. Meest recentelijk Mali en in de jaren '90 het voormalig Joegoslaviƫ. Nederland telt in totaal ruim 115.000 veteranen. De definitie hiervan is breed; iedereen die ons land diende in oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies wordt gezien als veteraan. Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog ruim 650.000 militairen ingezet in den vreemde. Het doel van de veteranendagen is dan ook om hen te eren voor de veelal moeilijke taak die zij uitvoeren ver van huis in gevaarlijke omstandigheden.