Afbeelding
Foto:

Veelzijdig sporten met een beperking

ENSCHEDE - Sporten met een beperking is zeker niet vanzelfsprekend. Lang niet alle club staat open om mensen met een beperking te accomoderen. Toch zijn er ook positieve uitzonderingen. Zo is in Enschede S.V.G. Tubanten actief; een sportvereniging voor mensen met een beperking in de brede zin.

De Tubanten bieden diverse sporten aan, zodat er voor vrijwel iedere interesse en beperking een passende sport te vinden is. Zo is er onder meer een zeer competitief waterbasketbalteam. Onlangs behaalde dit team nog het Nederlands Kampioenschap. Een mooie prestatie, zeker ook gezien de obstakels die deze sporters vaak moeten overwinnen om te kunnen sporten - niet zelden letterlijk.

Waterbasketbal
Waterbasketbal zal voor veel mensen een wat minder bekende sport zijn. Ook wij moeten toegeven: de term kwam niet echt bekend voor. Voor de beeldvorming, het is een combinatie van waterpolo en basketbal met eigen regels. De zwemmers moeten dan de bal in een drijvende basket van de tegenstander zien te krijgen. Er zijn gemengde teams qua beperking, leeftijd en geslacht. Zo kan iedereen meespelen, ongeacht hun sterke of zwakkere kanten.

Zwemmen
Verder wordt ook reguliere zwemsport aangeboden, de populairste sporttak binnen de vereniging. Zwemmen is namelijk in de praktijk een zeer geschikte sport voor mensen met lichamelijke beperkingen. Het is een minder zware aanslag op het lichaam maar toch zeker uitdagend genoeg. Er wordt bij het Roessingh gezwommen op drie avonden per week. Daarnaast is er het ontspannende hydrofit bij Aquadrome.

Andere sporten
De Tubanten zijn een veelzijdige sportvereniging; zij bieden namelijk ook onder meer rolstoeldansen, rolstoelhockey en tafeltennis aan. Bij rolstoeldansen kan gedanst worden met een staande partner, of twee danspartners in rolstoel. Bij rolstoelhockey gaat het er wat sneller aan toe. Veel van de basisprincipes van het hockey zijn hetzelfde, alleen het lopen is vervangen voor het rijden. Tafeltennis kent voor mensen met een beperking de minste aanpassingen. Dit kan goed zittend of in een rolstoel beoefend worden, wat de sport goed toegankelijk maakt.

Maak kennis
Bent u ook geïnteresseerd in aangepast sporten of wilt u meer weten over de diverse sporten? Kijk dan op de website van S.V.G. De Tubanten, www.detubanten.nl Hier staat informatie over de vele mogelijkheden waardoor u toch kunt sporten, ondanks een beperking.