Afbeelding
Foto:

Enschede groeit als banenmotor

ENSCHEDE - Het aantal banen in Enschede is het afgelopen jaar weer gegroeid. De groei kwam uit boven het landelijk gemiddelde; een gegeven waar de gemeente Enschede bijzonder trots op is.

Sinds de start van de economische crisis werd en wordt veel gedaan om de baankansen van Enschedeƫrs te vergroten. Nu de economie eindelijk weer aantrekt, zit ook het aantal banen weer in de lift. Maar waar Twente als regio in het geheel nog wat achter bleef bij de landelijke trend, wist Enschede hier zelfs op te verbeteren.

Cijfers
Het aantal banen in Enschede groeide het afgelopen jaar met 1,4 procent, tot 84.950 banen. Dit terwijl het landelijke percentage op 1,1 procent zat. Een tot nu toe ongekend hoog aantal banen volgens de gemeente. De verwachting is dat deze groei ook de komende jaren nog door zal zetten.

Banenmotor
Enschede wil graag haar rol als banenmotor voor de hele regio versterken. Steden zijn en blijven namelijk een belangrijke factor voor de totale werkgelegenheid. Zo blijkt uit trends dat het aantal banen altijd sneller groeit in steden dan in het buitengebied. Een bovengemiddelde groei in stad Enschede is dus goed voor regio Twente. De banen in Enschede vertegenwoordigen ongeveer 29 procent van het totale aantal benen in Twente.

Groeiers en dalers
Er was onder meer banengroei zichtbaar bij de Saxion hogeschool, nieuwe horeca in de binnenstad, de schoonmaakbranche en enkele specifieke zorginstellingen. Daarentegen daalde het aantal banen in andere sectoren door verplaatsing naar buiten de regio, of als gevolg van (overheids)bezuinigingen. Zo moest ook het Medisch Spectrum Twente inkrimpen. Het Kennispark en de binnenstad zijn de locaties waar de meeste grotere nieuwe vestigingen kwamen in 2016. Op het Kennispark en UT is het aantal vestigingen verder gegroeid in 2016. Hier zitten nu 469 vestigingen: 17 meer dan vorig jaar. Het aantal banen op de locatie Kennispark is iets gedaald (van 8900 in 2015 naar 8500 in 2016). Deze daling hangt echter meer samen met het leisure- en dienstverleningsdeel in dit gebied, dan op de hightech bedrijvigheid.