Afbeelding
Foto:

Fietsers krijgen nog sneller groen in Enschede

ENSCHEDE - Fietsers in Enschede kunnen de komende tijd sneller doorfietsen. De gemeente wil fietsen nog aantrekkelijker maken door fietsers nóg sneller groen te geven.

De afgelopen jaren zijn al een groot aantal kruispunten ingesteld zodat fietsers sneller groen krijgen. De gemeente wil deze en overige punten aan gaan passen zodat fietsers een nog hogere prioriteit krijgen. Dit is een belangrijke stap om in 2020 de ambitie waar te maken om een echte fietsstad te zijn.

Korter wachten
Dit jaar zal Enschede een groot aantal stoplichten aan gaan passen. Door nieuwe technologie is het mogelijk om zowel fietsers als automobilisten statistisch sneller groen licht te geven. Al tien installaties bij de Parkweg, Westerval en singels zijn al op deze manier verbeterd. Dit werd toen gelijk uitgevoerd met andere werkzaamheden aan de betreffende wegen. Daarnaast komen er bij acht verkeerslichten regensensoren. Wanneer het regent krijgt de fietser sneller groen.

Wachtcomfort
Het wachten op een stoplicht is nooit helemaal te voorkomen, daarom wil de gemeente Enschede ook het 'wachtcomfort' verhogen. Zo plaatst de gemeente steeds meer wachttijdvoorspellers. Dit is dan een kleine LED-timer, die terugtikt tot het moment waarop de fietser groen krijgt.

Sneller naar Havens en UT
Door de kortere wachttijd verbetert de reistijd op de fietsroutes Parkweg- Hendrik ter Kuilestraat en de route Weth. Nijhuisstraat-Parkweg-Lambertus Buddestraat. Dat zijn belangrijke fietsroutes naar bedrijventerrein Havens en de UT. Om het fietsgebruik op deze routes te bevorderen, gaat de gemeente fietsers belonen.

Beloning voor fietsers
Wie de app SMART in Twente op zijn smartphone installeert en regelmatig over de Parkweg of door de Twekkelertunnel fietst, spaart voor leuke cadeaus. Ook maken deelnemers kans op een saunaweekend. Op de website www.enschedefietsstad.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.