Afbeelding
Foto:

Nieuwe partij in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De Haaksbergse politiek is weer een nieuwe naam rijker. De zelfstandige raadsleden Jeffrey Rouwenhorst en Gea Costeris hebben 'Dé Actieve Partij Haaksbergen opgericht.

In februari splitste het duo zich af van Leefbaar Haaksbergen tijdens de politieke crisis die zowel in het college als de raad uitgevochten werd. Sindsdien nam het duo zitting als de Fractie Rouwnhorst Costeris. Aangezien dit natuurlijk niet echt mooi staat op een verkiezingsposter, is gekozen om een nieuwe eigen partij op te richten.

Ambitie
De ambitie met Dé Actieve Partij is hoog. Rouwenhorst en Costeris gaan naar eigen zeggen voor kwaliteit, vernieuwing, verjonging en betrouwbare politiek. "Telkens weer blijkt dat politieke partijen, als ze eenmaal aan de macht zijn, eigen verkiezingsbeloften niet nakomen. Gebrek aan betrouwbaarheid en geloofwaardigheid zijn voor steeds meer mensen de belangrijkste redenen om zich af te keren van de politiek." Helaas een probleem wat veel gemeenten hebben: burgers die zich weinig betrokken voelen in het geheel. "Het openbaar bestuur is juist gebaat bij betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en goede volksvertegenwoordiging. De burger in zijn algemeenheid moet er van op aan kunnen dat iedereen gelijke kansen krijgt en dat zijn of haar belastinggeld zorgvuldig wordt besteed.", aldus de aankondiging.

Irritatie
In het spreekwoordelijke geboortekaartje van DAP is ook een duidelijke irritatie te proeven richting de bestaande politiek. Zo is partijpolitiek en achterkamertjespolitiek nog springlevend volgens Jeffrey Rouwenhorst en Gea Costeris. "Wij hadden gehoopt dat met de huidige coalitie eindelijk gebroken zou worden met deze oude culturen. Helaas blijkt de realiteit toch echt anders te zijn en wordt er bewust aan de inhoud voorbijgegaan en wordt er nog steeds op de man gespeeld." Dit zorgt voor een inefficiënte uitvoering van belangrijke taken en besluiten. Zo noemt de fractie de invulling van het Haaksbergse centrum - een dossier wat al 30 jaar speelt en veel geld gekost heeft.

Speerpunten
DAP heeft diverse speerpunten geformuleerd, waaronder het laag houden van lasten, kwalitatief betere zorgverlening, een kleinere gemeentelijke organisatie, samenwerking met andere gemeenten om kosten te besparen en een einde aan de achterkampertjespolitiek. Eind 2017 presenteren zij hun verkiezingsprogramma.