Afbeelding
Foto:

Haaksbergen praat mee over nieuw cultuurbeleid

HAAKSBERGEN - Cultuur is een belangrijk thema in Haaksbergen. Er zijn volop activiteiten binnen de gemeente. De gemeente wil dit de komende jaren nog verder stimuleren en nodigt inwoners uit om mee te praten.

Op dinsdag 13 juni wordt in theater De Kappen een 'cultuur inspiratiesessie' gehouden. Hier staat het cultuurbeleid voor de komende jaren centraal. Dit valt ook samen met de Week van de Amateurkunst, waar inwoners getrakteerd worden op veel Haaksbergse kunst en cultuur in optima forma.

Visie
In de nieuwe Visie Haaksbergen 2030 is de ambitie uitgesproken dat Haaksbergen een bruisend dorp is met goede voorzieningen voor alle leeftijden. Een goed cultureel klimaat is daar onlosmakelijk aan verbonden. Het nieuwe cultuurbeleid, dat de gemeente voor de komende jaren opstelt, speelt daar op in. Kunst en cultuur ontspruiten uit de creativiteit van inwoners en verenigingen. Juist daarom wil de gemeente graag dat zo veel mogelijk mensen meedenken over het nieuwe beleid.

Nieuw beleid
Het nieuwe beleid is nodig omdat oud beleid afloopt dit jaar. Dit is een goed moment om dit tegen het licht te houden. Veel van deze culturele activiteiten bestaan namelijk bij gratie van gemeentelijke subsidies; terwijl ook de gemeente zelf steeds meer moet doen met minder middelen. Er is de afgelopen jaren wel al veel bereikt qua activiteiten. Zo ontstond de jaarlijkse Week van de Amateurkunst, waarbij Haaksbergse kunstenaars en gezelschappen zich van hun beste kant laten zien. Ook zijn heel veel basisschoolkinderen naar het theater geweest en organiseerde de Fotogroep Haaksbergen meerdere keren de Fotobiƫnnale rondom het Park Groot Scholtenhagen en landgoed Lankheet. Veel activiteiten werden financieel mogelijk gemaakt doordat de gemeente en de provincie Overijssel daar geld voor hadden uitgetrokken. Ook voor het nieuwe plan wil de gemeente samen optrekken met de provincie.