Afbeelding
Foto:

Kamerkoor Pur Sang in Jacobuskerk

ENSCHEDE - Kamerkoor Pur Sang zal komende zondag optreden in de Jacobuskerk in Enschede.

Het koor onder leiding van Frank Deiman treedt op met diverse solisten waaronder Diet Gerritsen en het orkest van de Bachbeweging Twente. Zij voeren zondag een programma uit met werken van drie componisten van de familie Bach. De uitvoering is in de Jacobuskerk in Enschede. Aanvang 16.00 uur. Entree is gratis, maar een vrije gift is welkom.

Programma
Van Johann Sebastian Bach wordt de cantate BWV 21 "Ich hatte viel Bekümmernis" uitgevoerd. Het is een grote, feestelijke cantate met spectaculaire koordelen en ontroerende aria's, zoals de beroemde sopraanaria "Seufzer, Tränen, Kummer, Not". Het kamerkoor Pur Sang voert ook nog twee motetten uit. Van Johann Sebastian's neef Johann Ludwig Bach klinkt "Unsere Trübsal", en van zijn achterneef Johann Ludwig zingt het koor het motet "Der Mensch von Weibe geboren".

Tegengeluid
Ondanks deze treurige titels brengt Bach altijd ook een tegengeluid: na de moeilijke tijd op aarde wacht in de hemel de verlossing en grote vreugde zoals in de slotfuga van deze cantate: Lob und Ehre und Preis und Gewalt! Deze cantate was een van de favorieten van Bach zelf. Hij heeft de cantate zelf diverse malen uitgevoerd, en schreef er dan een stuk bij of veranderde bepaalde passages. Daardoor groeide het uit tot een cantate van drie kwartier! Het Twentse Kamerkoor Pur Sang werd in 1998 opgericht en staat onder leiding van Frank Deiman. Het koor zingt uitsluitend een klassiek repertoire, waarbinnen een grote mate van variatie aanwezig is.