Afbeelding
Foto:

Buur, erger je niet!

TWENTE - De zomer komt er weer aan; een mooie tijd waar je gezellig laat buiten kunt zijn en ook een tuinfeestje zeer gezellig is. Maar ook de tijd van meer conflicten, zo leert de ervaring. De Twentse buurtbemiddelaars maken zich al weer op voor een zomerpiek...

In steeds meer gemeenten is de afgelopen jaren buurtbemiddeling opgezet. Onder meer in Oldenzaal wordt hier al steeds vaker gebruik van gemaakt. Ook in Enschede, Almelo en andere Twentse gemeenten zijn buurtbemiddelaars actief. In Haaksbergen kunnen mensen sinds 1 maar terecht bij een buurtbemiddelaar.

Zomerpiek
In de zomer zien ook de buurtbemiddelaars, politie en woningcorporaties een piek qua meldingen over overlast. Dit komt door een combinatie van factoren. Het is warm dus de deuren en ramen gaan weer open. We zitten massaal in de tuin of op het balkon. De buren barbecuen met stank als gevolg. De muziek gaat aan en de kinderen rennen tot laat in de avond rond tijdens de schoolvakanties. Maar waar de één dit gezellig noemt, kan een ander zich er juist mateloos aan ergeren.

Tolerantie belangrijk
De buurtbemiddeling in Almelo roept dan ook met name op tot tolerantie. Waar gewoond wordt, wordt geleefd. Af en toe het gesprek aan gaan met de buren zorgt voor wederzijds begrip om juist conflicten te voorkomen. Want een slaande burenruzie is immers niemand bij gebaat.

Bemiddeling
Wanneer mensen er niet zelf uit komen kan buurtbemiddeling helpen. Vaak worden deze door bijvoorbeeld een woningcorporatie of gemeente ingeschakeld, maar in de meeste gevallen kunnen inwoners op zelf contact opnemen. Een bemiddelaar gaat dan met beide partijen in gesprek om samen tot een compromis te komen.

Waar kan ik terecht?
Denkt u dat buurtbemiddeling kan helpen? Neem dan zeker contact op om escalatie te voorkomen. In Enschede is dit te vinden via www.buurtbemiddelingenschede.nl, in Haaksbergen kan men contact opnemen via info@noaberpoort.nl