Afbeelding
Foto:

Jeugd Losser moet meer buiten sporten

LOSSER - De Losserse jongeren moeten vaker in de buitenlucht gaan sporten. Afgelopen maandag werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend tussen diverse partijen om dit te gaan stimuleren.

Maandag tekenden de gemeente Losser, voetbalvereniging AJC '96 en het Twents Carmel College Losser een overeenkomst.

Aanleiding
Het Twents Carmel College, locatie Losser, heeft samen met de Gemeente Losser en voetbalvereniging AJC'96 een samenwerking opgezet om het "buiten sporten" een extra impuls te geven. Via deze samenwerking kan het Twents Carmel College op een goede manier invulling geven aan meer gevarieerde lessen bewegingsonderwijs. Zo worden de toegangspoorten tot de sport- en beweegwereld voor de Losserse jongeren verder geopend, zo is de gedachte achter de nieuwe overeenkomst. Hoewel leerlingen op het basis- en voortgezet onderwijs uiteraard ook gymles krijgen, is dit van nature beperkt door het binnen-karakter. Zo maken de jongeren niet kennis met sporten die alleen buiten gehouden kunnen worden, zoals frisbee, rugby, softbal en voetbal.

Verplicht
De overheid verplicht het onderwijs om, binnen het vak Lichamelijke Oefening, een aantal sportonderdelen aan te bieden die alleen in de buitenlucht uit te oefenen zijn. Naast de genoemde buitensporten vallen bijvoorbeeld ook specifieke atletiekonderdelen hier onder. Atletiek is landelijk gezien niet een heel grote sport onder de jeugd.

Breder beeld
Door meer buiten te sporten moeten de leerlingen ook een breder en beter beeld krijgen van het totale sportaanbod in ons land. Hierbij is juist lokale samenwerking met de diverse sportverenigingen ene mooie manier om dit uit te voeren.

Onbekendere sporten
Voetbalclubs hebben weliswaar niets te klagen over nieuwe aanwas, maar andere sporten zijn veelal zeer klein doordat ze inherent minder bekend zijn. Zo was bijvoorbeeld de Oldenzaalse honk- en softbalvereniging enige jaren geleden genoodzaakt om zichzelf op te heffen door een ledentekort; op het laatst waren er nog slechts 12 over. De sportkennismaking is daarom ook voor de sportclubs een leuke manier om meer mensen binnen de poort te krijgen.