50.000 euro voor Buurtbonnen
50.000 euro voor Buurtbonnen Foto:

Enschede verwacht
fikse tekorten sociaal domein

ENSCHEDE - De gemeente Enschede staat voor enkele grote uitdagingen de komende jaren. Het college van Burgemeester en Wethouders verwacht dat de gemeente de komende jaren fors te weinig geld heeft voor het uitvoeren van de taken binnen het sociaal domein.

Enschede is helaas zeker geen uitzondering op dit vlak; gemeenten hebben vaak grote moeite om de nieuw toegewezen sociale taken binnen de beschikbare budgetten uit te voeren. De gemeente verwacht dat dit jaar het grootste tekort zal ontstaan. Ruwweg 14,4 miljoen euro op het Rijksbudget dat de gemeente ontvangt voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet en Participatiewet. De gemeente wil dit nu 'bijsturen' zodat de uitgaven en budget dichter bij elkaar komen te liggen. Voor de ontvangers van zorg en ondersteuning moet er zo min mogelijk veranderen.

Diverse factoren
Bij veel lezers komt nu natuurlijk de vraag op: hoe kan een tekort ineens zo snel en hoog opkomen? Gemeenten hebben toch ook een huishoudboekje? En daar hebben ze gelijk in. Maar: de praktijk is weerbarstiger. Er zijn dan ook meerdere factoren waardoor de tekorten oplopen. De belangrijkste redenen zijn onder meer de herziening van huishoudelijke hulp, het korten van Rijksbudgetten en de hogere uitgaven voor jeugdhulp, WMO-begeleiding én een tekort op de Algemene Bijstand. Volgens de gemeente ligt het tekort dan ook 'voor 90 procent bij externe, landelijke ontwikkelingen' en is dan ook niet te wijten aan financieel wanbeheer of dergelijke gedachten.

Uitdaging
De oorzaken zijn dus divers, maar de gemeente hoopt in ieder geval de gevolgen voor de inwoners zoveel mogelijk te beperken voor de komende jaren. Juist ook omdat de uitgaven al ten goede komen aan veelal zwakkere groepen die extra hard getroffen zouden worden bij het schrappen of terugdringen van hun ondersteuning. Voorop blijft staan dat iedere inwoner van Enschede de zorg moet kunnen blijven ontvangen die hij of zij nodig heeft. Sinds de overdracht van deze taken van het Rijk naar de gemeenten in 2015 is er al meermaals tussentijds bijgeschaafd. Zo moeten veel gemeenten bezuinigen op deze relatief dure taken.