Afbeelding
Foto:

Cultuurfestival in Roombeek

ENSCHEDE - Enschede is een stad waar cultuur hoog in het vaandel staat. Hierbij is één van de belangrijke doelen om ook de jeugd actief mee te laten doen in culturele uitingen. Zo wordt op woensdag 14 juni het Culturage project afgesloten.

Maar liefst 24 basisscholen en 12 culturele instellingen in Enschede organiseren een slotmanifastatie als einde van het Culturage project. Dit 'cultuurfestival' is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats op woensdag 14 juni van 15.00 tot 17.30 uur in Prismare, museum TwentseWelle en de Roombeekschool. De resultaten van de projecten die gedurende vier jaar op de scholen zijn ontwikkeld en uitgevoerd worden getoond in een cultureel jasje. Er zijn toneel-, muziek- en dansoptredens, foto- en videopresentaties en beeldende exposities en er worden gastlessen gegeven. Ook maken de scholen hapjes en drankjes.

Culturage
Culturage is de Enschedese uitwerking van het subsidieproject 'cultuureducatie met kwaliteit', verleend door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De basisscholen zijn gekoppeld aan de culturele instellingen, zoals het Wilminktheater, jeugdtheater Sonnevanck en de Bibliotheek Enschede. Met de kennis van de culturele instellingen werd door de basisschool een schoolbreed, duurzaam programma ontwikkeld op een van de culturele disciplines: beeldend, drama, muziek, erfgoed of dans. Deze 'leerlijn' moest tevens overdraagbaar zijn voor andere scholen.

Vervolg
Het Culturage project is met dit Cultuurfestival afgerond, maar krijgt nog een vervolg. Voor komende drie jaren is opnieuw een subsidie verleend voor het ontwikkelen van een nieuwe leerlijn. Ook kan één van de leerlijnen van de andere scholen overgenomen worden, dan wordt ondersteuning geboden aan het schoolteam om dat op een goede manier te doen. Het vervolgproject heeft als doel om alle basisscholen in Enschede te betrekken.