Afbeelding
Foto:

Arbeidsmarkt gezonder

TWENTE - Het herstel van de Twentse arbeidsmarkt zet nog steeds door, zo blijkt uit de nieuwste regionale cijfers voor de arbeidsmarkt van de Regio Twente.

De Twentse arbeidsmarktmonitor van april 2017 laat zien dat de werkloosheid verder daalt. De Twentse werkloosheid is in het eerste kwartaal 6,4 procent. Twente telt daarmee zo'n 20.500 personen in de werkloze beroepsbevolking. Dit is 0,1% minder dan in het laatste kwartaal van 2016. In 2016 was het gemiddelde werkloosheidspercentage 6,9 procent in Twente en 6,0 procent in Nederland ten opzichte van respectievelijk 7,2 procent en 6,9 procent in 2015. Het aantal Twentse werklozen is in 2016 met 2.000 gedaald. Twente telde in 2016 gemiddeld 21.000 werklozen. Het Twentse werkloosheidspercentage daalt minder snel dan het Nederlandse percentage. Dit komt vooral omdat de beroepsbevolking sterker daalt in verhouding tot de lichte afname van het aantal werklozen.
"Het is heel positief om te zien dat de werkloze beroepsbevolking in Twente afneemt en dat het aantal banen toeneemt", zo benadrukt Patrick Welman, Wethouder Economie en Werk van de gemeente Enschede. "Het is echter ook belangrijk dat mensen zonder werk, perspectief op aansluitend werk houden. Voorkomen moet worden dat onze beroepsbevolking door gebrek aan passend werk en inactiviteit daalt". De Twentse gemeenten proberen daarom een goede aansluiting tussen arbeidsmarkt en aanbod te realiseren, onder meer door in te zetten op (bij)scholing