Ontwerp: LKSVDD architecten uit Enschede
Ontwerp: LKSVDD architecten uit Enschede Foto:

Nieuwbouwplan
voor Zuiderspoorflat

ENSCHEDE - Er komt een nieuwe Zuiderspoorflat aan de Haaksbergerstraat in Enschede.

Woningcorporatie Domijn presenteerde afgelopen week de plannen voor deze nieuwbouw. Het wordt een complex met 45 appartementen en 15 eengezinswoningen, gelegen aan een groen hofje. Plegt-Vos tekende in samenwerking met LKSVDD architecten voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwbouwproject. Na de zomer van 2018 start de bouw.

Goed ontvangen
Alle bewoners van de bestaande, verouderde Zuiderspoorflat konden vorige week dinsdag de bouwplannen uitgebreid bekijken tijdens een inloopbijeenkomst. Ook omwonenden waren uitgenodigd. De plannen zijn zeer positief ontvangen volgens Domijn. Bewoners waren vol lof over het ruim opgezette plan met groen en een gezellig hofje.

Nieuw aanzicht
De bouw van de modern ogende nieuwe flat moet ook het aanzicht van de Haaksbergerstraat weer verbeteren. Dit wooncomplex ligt aan de rand van het centrum. Wie nu vanaf de Zuiderval naar de stad rijdt ziet de verouderde, tien verdiepingen hoge flat die niet echt aantrekkelijk is. Het lagere, nieuwe wooncomplex moet dit meer uitstraling geven. Het nieuwe appartementengebouw is een echte blikvanger en verwelkomt bezoekers van de binnenstad.

Terugkeren
Bewoners van de huidige Zuiderspoorflat kunnen sinds juni 2016 met voorrang reageren op een andere huurwoning bij Domijn. Daarnaast biedt de corporatie ze de mogelijkheid om terug te keren naar de nieuwbouw.

Karakteristiek
Het zes verdiepingen tellende appartementengebouw heeft een speelse verspringende voorgevel met een fraaie tijdloze baksteenarchitectuur. Met de 45 ruime appartementen voor de sociale huur richt Domijn zich op een- en tweepersoonshuishoudens. Wonen en koken doen de bewoners aan de voorkant, terwijl ze slapen in de twee slaapkamers die aan de rustige achterkant langs de galerij liggen. Een open en ruime centrale hal geeft bewoners aan de voor- en achterkant toegang tot het gebouw. De 15 eengezinswoningen liggen in een rij van 9 en 6.