Afbeelding
Foto:

Samenwerking Syntus en Werkplein succesvol

ENSCHEDE - Vervoersbedrijf Syntus is zeer tevreden met de resultaten die de samenwerking met het Werkplein Twente opgeleverd heeft.

De vervoerder is vaak op zoek naar nieuw personeel, onder meer voor de nieuwe trainverbinding die eind dit jaar van start gaat tussen Zwolle en Enschede. HIervoor begon Syntus al met een campagne om specifieke doelgroepen te werven, onder meer studenten en moeders. Ook via het Werkplein Twente werd gekeken naar gemotiveerde treinbestuurders; met succes.

Werkzoekenden
Afgelopen week zijn twintig werkzoekenden uit de omgeving Enschede en Zwolle aan een opleiding tot treinbestuurder begonnen. De komende maanden leren zij hoe ze veilig en efficiƫnt een trein moeten besturen. Syntus start op 10 december 2017 als nieuwe vervoerder op de treintrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen. Voor de exploitatie van deze treinverbinding zocht de vervoerder treinbestuurders. UWV en Syntus sloegen daarom de handen ineen om mensen uit een uitkeringssituatie te begeleiden naar een betaalde baan.

Nieuwe concessie
Adjunct-directeur Emile Broersma van Syntus is blij dat dit zo goed gelukt is. De behoefte van Syntus voor de nieuwe treinconcessie sluit zo goed aan bij de werkzoekenden in de regio. "Als aanbieder in mobiliteit zochten wij voor onze nieuwe treinconcessie Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen mensen die opgeleid konden worden tot treinbestuurder. Een samenwerking met Werkplein Twente en WerkgeversServicepunt Regio Zwolle was voor ons dan ook een logische stap." Er zijn aanvankelijk 5.000 werkzoekenden uitgenodigd, wat uiteindelijk 300 sollicitaties opleverde. Hieruit werden twintig personen geselecteerd.

Opleiding
De opleiding tot treinbestuurder duurt in totaal zo'n vijf maanden. De eerste drie maanden worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. De theorielessen volgen de aspirant treinbestuurders in het opleidingslokaal van Syntus in Deventer. De praktijklessen worden gegeven door Syntus-mentoren op het traject Zutphen-Goor. De opleiding wordt afgesloten met een examen.