Betty Lempus; Foto: Patrick Scholing
Betty Lempus; Foto: Patrick Scholing Foto:

Enschede geniet van marathon

ENSCHEDE - De Enschede Marathon is afgelopen zondag weer gehouden. De lopers, organisatie en publiek genoten van weer een zeer geslaagd evenement.

Hoewel de buitentemperatuur wat frisser en de lucht wat grijzer was dan gebruikelijk was het toch een mooie loop. Om 10.00 uur werd bij de start en finish bij de Alphatoren het startschot gegeven voor de volledige marathon van 42 kilometer. De lopers liepen eerst de binnenstad uit, naar een keerpunt in Glanerbrug waarna men vervolgens over de singels naar Lonneker en weer terug richting Enschede liep. Langs de route stonden weer vele toeschouwers. Naar goed gebruik waren er ook enkele kortere afstanden te lopen. Zo was er de In het Veld halve marathon, de 10 kilometer In Person Cityrun, een Menzis FitRun van 5 kilometer en een KidsRun van 1 kilometer.

Van professional tot recreant
De marathon is altijd een mix van zowel professionele lopers als recreanten. Dit jaar werd de snelste tijd in het eindklassement neergezet door de Keniaanse Betty Lempus, met een eindtijd van 2 uur, 29 minuten en 31 seconden. De 25-jarige kwam voor het eerst in actie in Enschede, met een daverend resultaat als gevolg. De Belgen Jonas Roels en David Stevens eindigden als tweede en derde. Keniaan Agnes Mutune pakte de vierde plaats en Rekele Kobes uit Friesland maakte de top 5 compleet.

Vrouwen voorop
De Enschede Marathon had vorig jaar al een bijzonder sterk deelnemersveld qua vrouwen. Ook toen was de snelste over de finish een vrouw: Sarah Jebet, eveneens uit Kenia. Toen was het de eerste keer dat een vrouw als eerste over de finish kwam. Lempus prolongeert dus het succes van de vrouwen. Het is voor vaste volgers van de marathon ook een leuke afwisseling ten opzichte van de resultaten van de afgelopen jaren, waarbij vooral de heren uit Kenia oppermachtig bleken. Lempus' eindtijd kwam echter niet in de buurt van het parcoursrecord.

Organisatie tevreden
De organisatie is tevreden met het verloop van dit jaar. Voorzitter Joop Hassink sprak dan ook van een "ouderwets soepel" verloop. De marathon had wel een moeilijk jaar achter de rug benadrukt Hassink, zo was de financiƫle situatie precair. Inmiddels is er meer ademruimte.