Afbeelding
Foto:

Haaksbergen vult reserve aan

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen heeft het afgelopen jaar weer een net geldbedrag over gehouden. Het college van B&W presenteerde afgelopen vrijdag de jaarrekening over 2016, de eindafrekening van het eigen huishoudboekje.

Uit de monitor van het interbestuurlijk toezicht van de Provincie Overijssel bleek al dat Haaksbergen er beter voor stond, wat nu ook duidelijk zichtbaar is in de jaarrekening. De gemeente Haaksbergen heeft vorig jaar ongeveer 1,1 miljoen euro overgehouden. De burgemeester en wethouders stellen voor om dit bedrag vrijwel geheel toe te voegen aan de algemene reserve, waardoor dat saldo uitkomt op een ton in de min. Hiermee krijgt het financieel herstel een extra impuls.

Reserve
Een algemene reserve is bedoeld om tegenvallers op de vangen. De gemeente Haaksbergen heeft minimaal een reserve van 1,6 miljoen euro nodig, maar een saldo van 3 miljoen is wenselijk. De reserves worden aangesproken wanneer gemeenten voor verrassingen komen te staan of wanneer een taak of project toch duurder uitvalt dan gedacht. "Ons financieel herstelplan gaat uit van een positieve reserve eind van het jaar 2018. Dat hebben we ook zo met de provincie afgesproken. We zitten daar niet meer ver af", vertelt wethouder Financiƫn Ellen Prent. "Het herstel zet nu versneld door. Daar zijn we natuurlijk blij mee, want met het verbeteren van onze reserves neemt onze weerbaarheid toe."

Samenwerking
De gemeente voert al enkele jaren een financieel herstelplan uit. Er is de afgelopen jaren flink bezuinigd op tal van terreinen. Maar er is ook veel gedaan in 2016, samen met andere partijen. Zo heeft de gemeente met inwoners, organisaties en bedrijven een Toekomstvisie 2030 opgesteld, waarin is vastgelegd in welke richting Haaksbergen zich wil ontwikkelen.

Ontwikkelingen
Verder is er een nieuwe werkplek gevonden voor mensen die voorheen naar de sociale werkvoorziening Hameland gingen. Zij hebben sinds 1 oktober 2016 een plek bij de SWB. Ook is vorig jaar de Sociale Dienst van Haaksbergen deel gaan uitmaken van een samenwerkingsverband met de gemeenten Hengelo en Borne. De gemeente heeft daarnaast al veel zaken in het vooruitzicht, zoals de verkoop van grond aan de markt aan Nordwick binnenkort.