Afbeelding
Foto:

Enschede herdenkt en viert de vrijheid op 4 en 5 mei

ENSCHEDE - Komende week is het weer 4 en 5 mei. Twee dagen waar we gezamenlijk stil staan bij het belang van vrede en veiligheid, maar ook de slachtoffers van conflicten herdenken. in Enschede worden weer diverse activiteiten gehouden rondom deze dagen.

Herdenken
Ter herdenking van de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook andere oorlogen en vredesoperaties wordt op 4 mei om 20.00 uur de gebruikelijke herdenking gehouden.bij het Oorlogsmonument in het Volkspark. Voorafgaand is er een stille tocht, die om 19.10 uur vertrekt vanaf het stadhuis aan de Langestraat. Burgemeester Onno van Veldhuizen roept Enschedeƫrs op om weer massaal in stilte mee te lopen. Voor rolstoelers wordt een extra voorziening getroffen, zodat zij ook bij de trap het Volkspark binnen kunnen. De afgelopen jaren verschuift de insteek van de herdenkingen steeds meer naar het algemeen herdenken van slachtoffers in conflicten.

Vieren
Op 5 mei staat het vieren van de vrijheid in de breedste zin op het programma. In de binnenstad van Enschede zijn weer diverse activiteiten. Zo wordt op de Oude Markt een vrijheidsfestival gehouden met allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Na het ontsteken van het vrijheidsvuur en het hijsen van de vlag om 12.00 uur wordt het zeer gezellig in de binnenstad. Zo is er tot 18.00 uur het Vrijheidsland, waar de kinderen deel kunnen nemen aan workshops voor onder meer dans, theater, knutselen en techniek. Ook kunnen bezoekers hier in gesprek met veteranen. De winkels in de binnenstad zijn op 5 mei van 9.30 tot 18.00 uur geopend.

Vrijheidsbrunch
Jongeren, ouderen die de oorlog hebben meegemaakt of mensen die zijn gevlucht naar de vrijheid kunnen op 5 mei tussen 10.00 en 12.00 uur in het stadhuis van Enschede deelnemen aan de Vrijheidsbrunch. Tijdens de brunch is er volop mogelijkheid met elkaar in gesprek te gaan en persoonlijke verhalen over de oorlog of de vrijheid te delen. Aan de brunch zijn geen kosten verbonden. Lijkt het u interessant en gezellig om bij deze brunch te zijn, neem dan contact op via vrijheidsontbijt@gmail.com of telefonisch 06-81136208.