Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Duidelijke regels voor honden in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen brengt de regels voor de honden nog even onder de aandacht bij de inwoners. Het blijkt namelijk dat de regels niet bij iedereen duidelijk zijn - maar ook dat de naleving van de regels nog vaak slecht is.

De gemeente concludeert op basis van de eigen hondenbelasting dat er 200 geregistreerde honden in Haaksbergen zijn. Deze zorgen voor veel plezier bij hun baasjes, maar ook een mate van ergernis en overlast bij anderen. De regels van het hondenbeleid zorgen ervoor dat dit in balans blijft voor beide groepen.

Faciliteiten
De gemeente Haaksbergen heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in faciliteiten voor de hond. Zo zijn er ruim 25 hondenuitlaatplekken in de gemeente en dertien uitlaatroutes waar de hond los mag lopen. Ook zijn er meer dan 130 ondenpoepbakken geplaatst voor het wegwerpen van hondenpoepzakjes.

Aan de lijn!
Met name de regels voor het aanlijnen van de hond zijn altijd onderwerp van discussie bij menig hondenbezitter. De gemeente Haaksbergen is hier duidelijk in: binnen de bebouwde kom moet de hond aan de lijn, behalve in de duidelijk gemarkeerde losloopgebieden. Dit zijn echter geen toiletten; de opruimplicht blijft ook hier van kracht. Buiten de bebouwde kom hoeft een hond op de openbare weg niet aangelijnd te zijn. Maar, zo benadrukt de gemeente, dit mag dan alleen wanneer de baas direct in de buurt is van de hond. Dat geldt weer niet voor de natuurgebieden, waar de hond wel degelijk aan de lijn moet. Kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden zijn verboden terrein voor honden, aangelijnd of niet. Honden moeten ook altijd een vorm van identificatie hebben zoals een hondenpenning of chip.

Boetes
De hondenwachter ziet toe op naleving van de regels. Waar nodig schrijft hij een bekeuring uit. Voor een loslopende hond binnen de bebouwde kom is dit 90 euro, op een speelplaats zelfs 140 euro.