Afbeelding
Foto:

Rijden Zonder Invloed

ENSCHEDE - Bezoekers van de Enschede Marathon konden zondag ervaren hoe het is om met drank, drugs of zware medicijnen op te gaan rijden.

De bezoekers konden plaatsnemen in een rijsimulator met een virtual reality bril. Deze simuleerde dan de effecten van alcohol, medicijnen en verdovende middelen op het rijgedrag. Deze toepasselijk genaamde '3D Tripping Simulator' moet duidelijk maken welk gevaar dit vormt. Nog steeds stappen mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels. Hiermee lopen zij een verhoogd risico op ongevallen die zowel voor henzelf als anderen erg gevaarlijk zijn. Ook wanneer mensen bijvoorbeeld een joint roken of zware medicatie slikken kan de rijvaardigheid nadelig beïnvloed worden.

Campagne
De campagne 'Rijden Zonder Invloed' heeft als doel om het rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan- sterk te verminderen. In de stand bij de marathon konden bezoekers dit zelf ervaren. De komende jaren gaat het campagneteam op pad in Overijssel en Gelderland met activiteiten op locaties waar de doelgroepen zich bevinden, zoals festivals en evenementen, (rij)scholen en langs de weg bij politiecontroles. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo kom je zelf tot de conclusie dat rijden onder invloed niet goed is.