Gemeentehuis op zonnestroom
Gemeentehuis op zonnestroom Foto:

Zonnepark Overdinkel stap dichterbij

LOSSER - De gemeente Losser werkt mee aan de realisatie van een nieuw zonnepark in Overdinkel.

Het bedrijf PowerField uit Dokkum wil een zonnepark aanleggen van 25 hectare tussen de Lakerinksweg en Strootsweg, ten noordwesten van Overdinkel. Hier komen dan zo'n 69.000 zonnepanelen. Het park kan straks stroom leveren voor naar schatting 4.500 huishoudens. Het college van B&W van Losser ziet geen belemmeringen om mee te werken aan het plan. Dit draagt ook bij aan de duurzame doelstellingen van de gemeente.

Ruimtelijke inpassing
Door de firma Eelerwoude is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld voor de realisatie van een grondgebonden zonnepark aan de Strootsweg in Overdinkel. Vanuit deze ruimtelijke onderbouwing zijn er op het gebied van onder andere water, lucht, bodem, geluid, magnetisme of externe veiligheid geen onderwerpen geconstateerd die de medewerking van de gemeente aan het plan beletten.
Het zonnepark wordt zo goed mogelijk ingepast in het landschap ter plaatse. De geplande zonnepanelen krijgen een maximale hoogte van 1,80 meter boven het maaiveld. Op enige afstand van het zonnepark gezien, behoudt het landschap daardoor blijvend haar open karakter. Binnen in het park worden enkele onverharde paden aangelegd ten behoeve van beheer en onderhoud.

Investeren
PowerField wil omwonenden ook de mogelijkheid bieden om gunstig te investeren in het zonnepark. Verder schenkt PowerField 25 jaar lang jaarlijks 12.500 euro aan de Dorpsraad Overdinkel. Dit bedrag kan de Dorpsraad inzetten ten behoeve van projecten met een meerwaarde in en rond het dorp. Hierbij valt te denken aan initiatieven met betrekking tot landschap, natuur en water (bijvoorbeeld voor de aanleg van wandelpaden of voorzieningen als bankjes) én aan culturele en maatschappelijke initiatieven.