Afbeelding
Foto:

Enschede steeds meer
in trek bij toerist en dagjesmens

ENSCHEDE - Het gaat steeds beter met het toerisme en recreatie in Enschede. De gemeente timmert al enkele jaren aan de weg om de naamsbekendheid van onze geliefde grensstad te promoten. Waar Enschede decennia lang bekend was als textielstad of het eindpunt van de trein, is de stad tegenwoordig weer hip en happening dankzij de vele promotie.

Toerisme is onder meer in cijfers uit te drukken. En het meest spectaculaire cijfer hierin is het aantal overnachtingen. Vorig jaar bereikte Enschede namelijk een record. In 2016 waren er ongeveer een kwart miljoen overnachtingen in de stad. Dit is onder meer te danken aan de concrete uitbreiding van het aantal hotelkamers in Enschede.

Aanbod is vraag
Waar men eerder buiten de stad moest slapen, kan men tegenwoordig onder meer terecht in het nieuwe InterCity Hotel bij het station (geopend in 2015) en het Van der Valk hotel aan de Zuiderval, open sinds juli vorig jaar. Het puur al aanbieden van hotelkamers draagt dan direct bij aan het daadwerkelijke aantal overnachtingen. Zo is een stad met veel hotelkamers aantrekkelijker voor bijvoorbeeld congressen. Daarnaast verblijven mensen ook in Enschede terwijl ze in omliggende plaatsen een activiteit hebben. Dit alles draagt bij aan het totale aantal overnachtingen.

Partners
De gemeente Enschede is bijzonder blij met resultaat, wat te danken is aan de groeiende samenwerking met en betrokkenheid bij lokale toeristische en recreatieve partners. "Samen met onze Leisure partners, zijn wij ongelooflijk trots op deze mooie cijfers. Al enkele jaren zetten wij Enschede op de kaart als een aantrekkelijke dag- en weekendbestemming met een breed winkelaanbod, verrassende cultuur en de herkenbare Twentse natuur op fietsafstand. Dit voor zowel de Nederlandse als de Duitse bezoekers. Het is dan ook fijn om te zien dat al deze inspanningen haar vruchten afwerpen en dat de koers - meer bezoekers die langer verblijven - een juiste is," aldus Marieke ter Brugge, directeur Enschede Promotie.

Toeristenbelasting
De groeiende populariteit bij toeristen is zowel direct als indirect gunstig voor de gemeentelijke inkomsten. Zo voerde Enschede in april vorig jaar een toeristenbelasting in. Uit deze cijfers blijkt dat er tot 31 december 2016 184.838 overnachtingen hebben plaatsgevonden. Op jaarbasis komt dit uit op ongeveer 246.000 overnachtingen. Vooral het aantal hotelovernachtingen is fors gestegen van 94.000 overnachtingen in 2011 tot 148.670 overnachtingen in 2016. Naast de directe inkomsten van toeristenbelasting levert het ook indirect geld op. Iedere euro die een toerist hier uitgeeft vloeit immers de Enschedese economie in.

Toekomst
De verwachting is dat het aantal bezoekers, overnachtingen en de bestedingen nog zullen groeien de komende jaren. Het is dan ook belangrijk om deze groep goed te ondersteunen. Sinds 2015 is Enschede Promotie zich steeds meer gaan richten op het toevoegen van meer beleving in de binnenstad en het aantrekken van meer bezoekers die langer verblijven, om zo de economische spin-off te vergroten. Hiermee is de focus meer komen te liggen op 'leisure' en is de samenwerking met de toeristische branche verder geïntensiveerd. In samenwerking met onder andere hotels en B&B's zet Enschede Promotie zich verder in om Enschede op de kaart te zetten als een bruisende stad in al haar facetten, die de moeite waard is voor een meerdaags bezoek.

Digitaal
Het online bereiken van de toerist is een groeiend aspect. Paradoxaal zal in juli het Tourist Info Point bij het station sluiten. Want hoewel het aantal toeristen groeit, haalt deze groep juist meer info via internet waardoor fysieke VVV's steeds minder relevant zijn.