50.000 euro voor Buurtbonnen
50.000 euro voor Buurtbonnen Foto:

Haaksbergen heeft financiën beter op orde

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen heeft haar zaken goed op orde. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Provincie Overijssel.

De Provincie is toezichthouder op veel taken die gemeenten uitvoeren. Zo is het belangrijk dat een gemeente op langere termijn financieel gezond blijft, maar ook dat zij haar toegewezen taken goed uitvoeren. Dit alles wordt bijgehouden in de jaarlijkse monitor interbestuurlijk toezicht.

Beter scoren
Haaksbergen doet het dit jaar weer een stuk beter dan vorig jaar. Alleen het aspect financiën blijft nog een zorgenpuntje; niet verwonderlijk gezien het feit dat Haaksbergen er de afgelopen jaren slechter voor stond. Zo behaalde Haaksbergen vorig jaar nog de klassering rood, een zorgwekkende situatie. Nu is dit verbeterd naar oranje. Inmiddels is er een duidelijk stijgende lijn zichtbaar. Zo groeit de algemene reserve weer. Burgemeester Gerrit-Jan Kok heeft dan ook goede verwachtingen dat Haaksbergen volgend jaar niet meer op oranje zit, maar groen scoort voor het onderdeel financiën.

Andere onderdelen
Op alle andere beoordeelde onderdelen behaalde Haaksbergen de kleur groen. Dit omvat onder meer het archiefbeheer, omgevingsrecht en de huisvesting van statushouders. Dit is een taak waar andere gemeenten nog wel eens een uitdaging in hebben. Burgemeester Gerrit Jan Kok is blij met de resultaten uit de monitor. "Vorig jaar kleurden de gemeentelijke financiën nog rood en scoorden we op het onderdeel Wabo oranje. Nu is het oordeel van de provincie over de gemeente Haaksbergen bijna helemaal groen. We wisten al dat we op de goede weg waren, maar het is altijd fijn om te horen dat de provincie er ook zo over denkt." Wel blijft waakzaamheid geboden om de stijgende lijn vast te houden.