Afbeelding
Foto:

Eerste gft-container hoogbouw in gebruik genomen

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft maandag de eerste verzamelcontainer voor groente-, fruit- en tuinafval in gebruik genomen bij de hoogbouw. Wethouder Hans van Agteren verrichte de ingebruikname samen met enkele buurtbewoners in Enschede-Zuid.

De eerste GFT-verzamelcontainer werd in gebruik genomen bij een flat aan de Kiepe. Het gaat vooralsnog om een proef. Afvalinzamelaar Twente Milieu hoopt zo ook de bewoners van flats te kunnen laten recyclen. Tot nu toe ging al het afval in één zak, waardoor GFT-afval gewoon de verbrandingsoven in ging. Dit is niet wenselijk meer. Daarom wordt nu begonnen met een proef bij verschillende flats in Enschede-Zuid. Huishoudens kunnen dan hun GFT-afval deponeren in aparte, bovengrondse verzamelcontainers. Het gaat om een proef van een jaar. Enschede is niet de enige gemeente met deze proef, ook in onder meer Oldenzaal wordt gekeken naar de mogelijkheden.

Verzamelcontainer
De gft-verzamelcontainer lijkt op een ondergrondse container voor restafval, maar is wat hoger, omdat er een normale groene gft-container in staat. Op elke container wordt een aantal huishoudens aangesloten, die gratis hun gft-afval kunnen aanbieden. Ze maken daarbij gebruik van de Milieupas, die ook gebruikt wordt bij de ondergrondse containers voor verpakkingen en restafval. Huishoudens die meedoen aan de proef hebben persoonlijk bericht ontvangen.

Ervaringen
De proef duurt een jaar. Op basis van de ervaringen met de gft-verzamelcontainer wordt bepaald of het gebruik ervan wordt voortgezet en uitgebreid in de stad. Voor dit besluit worden zowel de ervaringen van de inwoners alsook de ervaringen van de gemeente en Twente Milieu met de inzameling van het gft-afval meegenomen. De proef sluit ook aan bij de invoering van gedifferentieerd afvaltarief dit jaar. Hierbij betalen Enschedeërs per keer dat ze hun afvalbak aan de straat zetten of een zak deponeren in de ondergrondse containers. Om goed gedrag te stimuleren wordt onderscheid gemaakt in de kosten per afvalstroom. Het aanbieden van een restafvalcontainer kost bijvoorbeeld 6,90 per keer, terwijl het aanbieden van een papiercontainer of een groencontainer gratis is.