Afbeelding
Foto:

Afscheid naar wens

Daar zit ik dan aan tafel met een aangeslagen echtgenote en kinderen. Hun man en vader was op vakantie met vrienden in Italië en daar is hij totaal onverwacht overleden. De vrouw en de 2 kinderen van zo rond de 20 jaar willen niets liever dan zo snel mogelijk naar hem toe. Ze willen hem zien en naar huis begeleiden.

De familie snapt ook dat er hier van alles geregeld zal moeten worden en daarvoor zit ik bij hen.
De familie is christelijk en zij verwachten veel mensen bij de uitvaart van hun man en vader. Hij was nog jong en stond midden in het leven. Het kerkgebouw waar zij normaal gesproken naar toe gaan zal waarschijnlijk niet voldoende plek bieden aan alle mensen. In overleg met de dominee gaan we op zoek naar een andere locatie en vinden die. Midden in het groen, uitkijkend over water en plek voor 600 mensen. De uitnodigingen worden uitgezocht, de invulling van de dienst, de muziek en de catering wordt besproken. De volgende dag vertrekt de familie naar Italie.

Alles geregeld
Hier regelen wij alles zodat het afscheid wordt zoals de familie het wenst. Bij thuiskomst is er een ruimte ingericht zodat de man nog een nacht in zijn huis kan verblijven. De volgende dag is de uitvaart, helemaal in stijl van de overledene. In het voorcafé is er gelegenheid om afscheid van de man te nemen. Zijn favoriete muziek van Queen klinkt luid. In de grote zaal, die nog maar net toereikend is voor het aantal gasten, is de afscheidsdienst.

Vrienden
Zijn vrienden dragen hem de zaal in waarna de familie en de dominee mooie woorden spreken. Woorden die recht doen aan het te korte leven van deze man en vader. Na een drankje en een hapje maken de gasten buiten een erehaag. De vrienden dragen de man naar de wachtende rouwauto, waarna een kleine kring naasten de man begeleidt naar zijn laatste rustplaats.
Het is precies zo gegaan als de familie dat wenste.

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen.
Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.