Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Jongere Haaksbergen krijgt sneller woonruimte

HAAKSBERGEN - Jongeren in Haaksbergen moeten makkelijker aan een woning kunnen komen. Woningcorporatie Domijn is nu begonnen met een proef om dit mogelijk te maken.

Aanleiding is het vermoeden van de gemeente Haaksbergen dat jongeren niet of nauwelijks in aanmerking zouden komen voor woonruimte in het dorp. Dit heeft concrete gevolgen voor de leefbaarheid in de toekomst. Jongeren die immers wegtrekken naar grote plaatsen waar wél woonruimte is, zullen niet snel terugkeren naar Haaksbergen. Zo dreigt de kern op termijn leeg te lopen qua jongere inwoners.

Proef
Per 1 april helpen we, in het kader van een proef, jongeren iets makkelijker aan een woning in Haaksbergen. Met een nieuwe proef wil Domijn kijken of het vermoeden van de gemeente al dan niet klopt. Het gaat om een proef van een jaar, waarna geëvalueerd zal worden. Na afloopt kijken Domijn en de gemeente Haaksbergen welke mogelijkheden er zijn om dit probleem aan te pakken.

Schuiven
Domijn heeft een systeem met 'schuiven' bedacht om jongeren te helpen met het krijge van woonruimte. Als een jongere na loting op plek 2 of 3 staat, dan wordt deze doorgeschoven naar de eerste plek. Een oudere woningzoekende schuift dan terug. Dit is ook het geval wanneer er zowel op plek twee als drie jongeren staan. Komt er een woning vrij waarbij een jongere woningzoekende voorrang krijgt, dan komt deze op onze website te staan met een duidelijke melding dat de woning meedoet in de proef en dat een jongere woningzoekende voorrang heeft.

Informatie
Woningcorporatie Domijn heeft op haar website, www.domijn.nl, antwoorden geplaatst op veelgestelde vragen. Mocht men toch behoefte hebben aan mer informatie dan kan men ook mailen met Domijn via info@domijn.nl.

Elders ook discussie
Het vinden van woonruimte voor jongeren is ook in veel andere Twentse gemeenten een lastig discussiepunt. Iedere gemeente heeft weer een andere insteek op dit vlak. Zo wordt in Tubbergen proactief gebouwd om nieuwe woonruimte te realiseren, speciaal voor deze groep. In andere gemeenten wordt dit veelal opgelost met soortgelijke voorrangsregelingen.