Afbeelding
Foto:

Thuiszorg voor dementerende

ENSCHEDE - Thuiszorgorganisatie Liberein start een thuiszorgteam speciaal voor mensen met dementie die nog thuis wonen. De medewerkers in het team hebben kennis over dementie en ervaring in het omgaan met dit ziektebeeld. Zij kunnen in de thuissituatie de juiste ondersteuning bieden aan de mantelzorger.

De totstandkoming van het dementieteam is een eerste resultaat van de fusie tussen AriënsZorgpalet en Bruggerbosch. De zorg voor iemand met dementie vraagt vaak om extra kennis. Bij dementie zorgen beschadigingen in de hersenen ervoor dat allerlei praktische vaardigheden, zoals spraakvermogen en besef van tijd en plaats, kunnen worden aangetast. Sommige mensen veranderen door de dementie ook van karakter en gedrag. Omdat deze problemen steeds erger worden, wordt iemand met dementie steeds afhankelijker van de zorg van anderen. "De persoonlijke verzorging en verpleging van iemand met dementie kan lastig zijn. De standaard manier van werken in de thuiszorg gaat niet altijd op. Het is belangrijk om meer aandacht te hebben voor het gedrag van de cliënt, maar ook aspecten als rust, extra aandacht voor uitleg, herhaling en structuur zijn belangrijke uitgangspunten van dit dementieteam" zo licht Dineke van der Wal, manager Thuiszorg bij Liberein,
Bijna iedereen heeft de wens om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Met goede ondersteuning is er vaak ook veel mogelijk. Het dementieteam van Liberein draagt hier aan bij door het bieden van thuiszorg voor mensen met dementie. Dineke: "Het is een logische stap naast alle andere vormen van zorg die we bieden. De start van het team is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde die de fusie aan cliënten biedt. De kennis en ervaring van dementie en thuiszorg worden gecombineerd". Het dementieteam is vanaf 1 april actief.