Afbeelding
Foto:

Einde aan opvang in voormalig pand Wegener

ENSCHEDE - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers beƫindigd de tijdelijke opvang van vluchtelingen in het voormalige pand van Wegener aan de Getfertsingel.

Door de fiks afgenomen vluchtelingenstroom was er de afgelopen tijd al veel minder vraag naar opvanglocaties. Vorig jaar werd het pand aan de Getfertsingel nog ingezet met als verwachting dat de vluchtelingenstroom nog aan zou blijven. Hierop werd het pand ingericht als reservecapaciteit voor wanneer gemeenten geen beschikbare faciliteiten hadden. Het pand zou dan ongeveer 500 mensen op kunnen vangen.

Afbouwen
Er verblijven nu nog slechts tien uitgeprocedeerde asielzoekers in het pand, met begeleiding door het Legers des Heils. Op dit moment wordt gezocht naar een vervangende locatie voor deze groep, wat nog enige tijd in beslag zal nemen. De groep blijft daarom nog even in wooneenheden aan de achterkant van het pand. Met het officiƫle vertrek van het COA wordt het Leger des Heils ook het aanspreekpunt voor omwonenden bij incidenten.

Meegevallen
In de praktijk bleek dat de opening van het voormalige Wegenerpand als opvanglocatie eigenlijk niet nodig was; de opvang was relatief beperkt en zorgde daarom ook voor weinig problemen op praktisch vlak en qua belevenis bij buurtbewoners. Dit ondanks een aanvankelijk terughoudende houding over mogelijke overlast.