Afbeelding
Foto:

Jaimi van Essen niet in Tweede Kamer

LOSSER - Jaimi van Essen uit Losser komt niet in de Tweede Kamer. De jonge politicus, eerder nog fractievoorzitter van de lokale D66, hoopte een zetel te kunnen bemachtigen. Helaas mocht dit niet zo zijn.

Van Essen stond op plaats 29 van de D66-kandidatenlijst, in principe dus kansloos gezien het aantal zetels in het vorige kabinet. Toch hoopte van Essen een stille kracht te kunnen benutten: de voorkeursstem. in 2012 werd Twents CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verkozen dankzij voorkeursstemmen, een zeldzaamheid zeker voor politici uit onze hoek van het land. Omtzigt kreeg hierdoor bij de afgelopen verkiezingen wel een verkiesbare plaats.

Voorkeursstem
Jaimi van Essen voerde de afgelopen maanden dan ook een actieve campagne om Twentse voorkeursstemmen te krijgen. Met hulp van vele lokale D66-afdelingen, die in ieder geval in zijn eigen Noordoost-Twente al groeiend succes hebben op lokaal niveau.

Niet voldoende
Uiteindelijk wist Van Essen 6.000 voorkeursstemmen te bemachtigen; helaas niet voldoende voor een Kamerzetel. Desondanks s hij toch bijzonder trots op het resultaat en dankbaar voor het getoonde vertrouwen. Via Twitter bedankte hij ook de campagnemensen die zich de afgelopen maanden ingezet hebben. "Aan alle vrijwilligers die zich drie maanden ingezet hebben: bedankt! Twente staat op de kaart!", aldus Van Essen.

Landelijk succes
D66 boekte landelijk wel een mooi resultaat, zo steeg de partij in zetels van 12 naar 19 zetels. Hiermee deelt het de plaats als 'derde grootste partij van Nederland' met het CDA. De VVD blijft de grootste partij, gevolgd door de PVV.