Afbeelding
Foto:

Enschede stapt af van PvdA

ENSCHEDE - De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen leverde ook in Enschede interessante verschuivingen op in het stemgedrag.

Met een opkomstpercentage van 77,7 procent zat Enschede iets onder het landelijk gemiddelde van 80,8 procent, maar wel boven de opkomst van 2012: toen nog 69,3 procent.

Kaalslag
Het grotere aantal stemmers zorgde voor verschuivingen. Zo moest de PvdA fors inleveren. Waar in 2012 nog 31 procent van de kiezers PvdA stemde, was dit nu nog slechts 6,3 procent. Hiermee daalde de PvdA van de grootste partij naar de achtste plaats. Vrijwel iedereen wist te profiteren van dit verlies; een beeld wat ook landelijk goed zichtbaar was.
De VVD wist bji deze verkiezingen de meeste stemmers te trekken met 16,4 procent, gevolgd door PVV (15,6), D66 (13,4), CDA (12,1), SP (11,5), GroenLinks (9,2 procent) en de PvdA. De overige partijen behaalden minder dan vijf procent van de stemmen.

Kans voor GroenLinks
De uitkomsten zijn in ieder geval voor GroenLinks interessant; zij boekten de meeste winst. Nu omvat de Enschedese raad nog drie GroenLinks-leden, dit zou kunnen groeien bij de gemeenteraadsverkiezingen.