Afbeelding
Foto:

Enschede denkt mee over duurzame energie

ENSCHEDE - De inwoners van Enschede hebben de afgelopen maanden volop meegedacht over nieuwe energie. In de periode van september vorig jaar tot februari dit jaar werd de gemeentelijke campagne 'Enschede Wekt Op' gehouden. Dit leverde vele reacties op.

Via de campagne en lokale media werden Enschedeƫrs opgeroepen om mee te denken over onder meer geschikte locaties voor het opwekken van wind- of zonne-energie. Het meer opwekken van duurzame energie is een belangrijk speerpunt voor de Nederlandse gemeenten, waaronder Enschede.

Grote respons
In totaal werden 2.200 enquetes ingevuld, waarvan de uitkomsten onlangs besproken zijn. Dit is nu ook allemaal samengevat in een concreet voorstel voor de Enschedese gemeenteraad. Wethouder Eelco Eerenberg van duurzaamheid hoopt zo echt recht te doen aan het participatieproces en dat dit bijdraagt aan de duurzame doelstellingen. Zo wil de gemeente 12 procent duurzame energie opwekken in 2030.

Raadsvoorstel
Het raadsvoorstel omvat diverse uitgangspunten. Zo zou windenergie geconcentreerd worden op de werklocaties de Grote Plooy, de Marssteden, Josink Es, het Transportcentrum, het Havengebied, het Euregiobedrijventerrein en een zone langs de RW35.

Zonne-energie
Het plaatsen van zonnepanelen zou niet alleen binnen de bebouwde kom van Enschede zelf haalbaar zijn, maar ook op het terrein van de luchthaven Twente, de Usseler Es, een strook langs de Rijksweg 35 en de Boeldershoek.

Niet eenvoudig
De keuze voor locaties is zeker niet eenvoudig. Zo moet de gemeente niet alleen rekening houden met eventuele bezwaren van omwonenden die zorgen voor weinig draagvlak. Er zijn namelijk ook concrete regels voor zonnepanelen en windturbines in de natuurgebieden. Dit zorgt dan voor een lastige spagaat: plekken waar weinig mensen wonen zijn aantrekkelijk vanwege de weinige bezwaren, maar tegelijk moet dit niet zorgen voor aantasting van natuur.

Volgende stap
Het college van B&W zal nu dit voorstel naar de raad sturen om zo toestemming te krijgen voor het aanwijzen van deze gebieden. Pas hierna volgen concrete besluiten over plaatsing.