Afbeelding
Foto:

Enquête over toekomst zwembaden in Enschede

ENSCHEDE - De gemeente Enschede peilt momenteel de meningen van inwoners over de toekomst van de Enschedese zwembaden. De gemeente wil graag samen met de inwoners werken aan een breed gedragen visie voor de toekomst.

Tot en met 1 april kunnen gebruikers van de zwembaden hun mening geven. Hiervoor zijn fysieke formulieren te krijgen bij de zwembaden Aquadrome, De Brug en Slagman. De gemeente heeft adviesbureau Olco ingezet om een zwembadvisie voor 2025 op te gaan stellen. Uit onderzoek blijkt dat Enschede weliswaar voldoende zwemwater heeft, maar dat het in de praktijk niet aansluit bij de behoefte in Enschede. Zo is er op dit moment geen wedstrijdbad.

Bezuinigen
Afgelopen zomer heeft de gemeenteraad al besloten om 460.000 euro te willen bezuinigen op de zwembaden. Dit moet dan deels gebeuren door het sluiten van zwembad De Brug, een maatregel die uiteraard niet populair zal zijn bij de gebruikers van het bad. Ook sluiting van het Slagman wordt niet uitgesloten op termijn. Ter compensatie zou er dan een nieuw zwembad moeten komen. Wethouder Jurgen van Houdt hoopt dat zo veel mogelijk gebruikers de enquĂȘte in zullen vullen om zo tot een breed draagvlak te komen. De bouw van een nieuw bad zou diverse voordelen kunnen hebben, zo zorgt een duurzaam bad voor lagere exploitatiekosten zo is de hoop.

Breder probleem
Enschede is niet de enige Twentse gemeente die met de toekomst van de baden in haar maag zit, zo wordt ook gewerkt aan toekomstplannen voor de zwembaden Dorper Esch in Denekamp, de Kuiperberg in Ootmarsum en Vondersweijde in Oldenzaal. Allemaal baden met relatief hoge kosten en achterstallig onderhoud.