Afbeelding
Foto:

Van veldhuizen tot
een echte stad

ENSCHEDE - In de raadszaal ten stadhuize in Enschede maakte burgemeester Van Veldhuizen deze week zijn debuut als dichter. Dat gebeurde bij gelegenheid van de 'begroeting' met de recent gekozen stadsdichter (en mogelijk verre familie) Margót Veldhuizen.

De zevende stadsdichter van Enschede, die Jovan Bilbija in deze functie opvolgt, droeg zelf een paar poëtisch pennenvruchten voor, maar niet dan nadat de burgemeester namens het gemeentebestuur haar een warm welkom had toegeroepen

Burgemeester en dichter
De burgemeester had zelf voor de gelegenheid wat gewrocht:

Wij worden van Veldhuizen
Tot een echte stad
Beste stadsdichter druk Enschede
Nog dichter aan je hart

Veldhuizen zong daarna onder meer de blues van Enschede. Ze werd onlangs in het Muziekcentrum benoemd tot de zoals opgemerkt zevende (getal der volheid) stadsdichter van Enschede. De woordkunstenaar, voorheen om den brode patiëntenvoorlichter in revalidatiecentrum Het Roessingh en vrijwilliger bij het Vestzaktheater, kreeg bij de finale van de verkiezingsstrijd meer steun dan haar tegenstrever Dick Schlüter. De kenner prijzen de 'klankrijkdom' van haar poëzie. Ze componeert al jaren gedichten en publiceerde de bundels 'Altijd Elders en 'Sporen van de schaduw'. Het zou veel raadsleden in de loop van de avond inspireren tot poëtische hoogstandjes. Zo zei het raadslid Visser:

Ik zie allemaal amendementen om me heen
en ik ben er zelf natuurlijk ook zelf één

Duet
In een duet met de burgemeester debiteerde ze dat die van een debat over armoedebestrijding 'geen wedstrijd van moest maken wie het verste kan plassen' al merkte ze wel op 'een reservepot van 89.000 euro' te zien staan, waarin wethouder Welman naderhand metten de peilstok wilde laten hangen ter inspectie. En zo werden de besprekingen van harde dossiers in de politieke arena der gemeente Enschede ook nog eens bronnen van zachte krachtender poëtica. Enschede is zeker niet de enige dichter met een echte stadsdichter, hoewel het niet bepaald een veel voorkomend fenomeen is. Zo kent Oldenzaal al wel weer enige jaren het fenomeen stadsdichter.