Zorg over ondermijnende criminaliteit
Zorg over ondermijnende criminaliteit Foto:

Grote zorg bij raad over
'ondermijnende criminaliteit'

ENSCHEDE - De gemeenteraad van Enschede plaatste deze week nogal wat kanttekeningen bij het Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Enschede voor de komende vier jaar. Diverse fracties hadden vragen. Een rode draad in het debat was de zorg bij de gemeenteraad over de beperkte politiecapaciteit in de stad. Veiligheid in al haar verschijningsvormen (de ervaring en het gevoel) is volgens het gemeentebestuur één van de belangrijkste behoeften van de burger.

Het integrale veiligheidsbeleid bevat de prioriteiten voor aanpak van criminaliteit en overlast in de brede zin. Dit plan wordt iedere vier jaar geactualiseerd, binnenkort voor de periode tot en met 2020. Er zijn zorgen en wensen. Zo wil de collegepartij ChristenUnie meer aandacht voor prostitutie en de uitwassen in deze bedrijfstak. En de oppositiepartij GroenLinks wil in preventieve en aanpakkende zin aandacht voor radicalisering onder met name jongeren in Enschede. Burgemeester Van Veldhuizen zegde op deze punten weinig toe, maar vertelde erbij dat het zijn volle aandacht heeft.
Dat geldt ook voor de allerwegen geuite zorg over het aantal wijkagenten in de stad. 'Die moet nummer één staan', aldus het raadslid Kampman van de PvdA. Veiligheid in al haar verschijningsvormen (de ervaring en het gevoel) is volgens het gemeentebestuur één van de belangrijkste behoeften van de burger. De burgemeester erkende het, maar wees op landelijke processen, reorganisaties en afnemende lokale en zelfs regionale prioritering vanwege de Nationale Politie. En natuurlijk geldgebrek. Er zou volgens de burgemeester van Enschede structureel een miljard extra beschikbaar moeten komen voor de politiezorg in Nederland.
In het veiligheidsbeleid van Enschede ligt een zwaar accent op de bestrijding van 'georganiseerde ondermijnende criminaliteit', waaronder begrepen 'witwassen van zwart geld, uitbuiting van mensen, drugshandel'. Het zijn volgens de gemeente 'allemaal voorbeelden van activiteiten die de rechtstaat ondermijnen, maar ook de gemeenschap zoals wij die in Enschede kennen negatief beïnvloeden'.