Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Agrarische gronden voor herstel Witte Veen

Aan de zuidrand van Haaksbergen, waar de Buurservelden zich uitstrekken en in het verlengde van het Witte Veen en Aamsveen heeft de provincie Overijssel heeft ruim vier hectare particuliere grond veworven, een zeldzaam hoogveengebied tussen Buurse en de Duitse grens.

Met deze aankoop is ruim een derde van de benodigde grond voor natuurherstel van het Witte Veen beschikbaar. De grond wordt omgezet in natte heide. Daarmede is de zogenoemde natuuropgave voor het Witte Veen 'een belangrijke stap dichterbij gekomen'. Over bedragen wordt niet gesproken, behalve dat ze 'marktconform' zijn. Er lopen nog onderhandelingen met eigenaren van gronden, nog acht hectare, die ook nodig zijn voor natuurherstel. De verwachting is dat zulks nog dit jaar lukt. De provinciale overheid draagt bestuurlijke verantwoordelijkheid voor 24 gebiedende Europese beschermingsstatus Natura 2000. Het herstellen van de natuur heeft in sommige gebieden effect op agrarische bedrijven in de buurt. Ook in de venen bij Buurse gaat natuurversterking ten koste van agrarische ontwikkeling.
Ondertussen vragen de statenfracties van ChristenUnie en PvdA of Maij tot afspraken kan komen over oplossingen voor herders die al jaren kampen met een structureel tekort aan geld. Daardoor dreigen ook in Overijssel 'gescheperde' schaapskuddes te verdwijnen. Tijd voor actie, vinden PvdA en ChristenUnie. De twee partijen willen van Maij weten welke acties ze onderneemt om de kuddes te redden.
'Sinds 2013 is de provincie verantwoordelijk voor afspraken met de schaapherders', zegt statenlid Hof van ChristenUnie. 'In november heeft de Tweede Kamer op initiatief van de PvdA en ChristenUnie de regering opgeroepen om samen met provincies en maatschappelijke organisaties een structurele financiering voor schaapskuddes te regelen. Dat zou vóór 1 maart geregeld moeten zijn. Die datum nadert met rasse schreden, dus we zijn benieuwd hoe Overijssel ervoor staat.'
Schaapskuddes en hun herders hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van het Nederlandse landschap. Die rol wordt ook in Overijssel erkend. 'De schaapskudde van Hof van Twente is opgenomen op de Nederlandse lijst van immaterieel cultureel erfgoed', aldus statenlid Wissink van de PvdA. 'Maar voor die maatschappelijke en cultuurhistorische verdiensten wordt de herder nauwelijks beloond. Dat lijkt de rode draad als het om schaapskuddes gaat: we vinden het mooi en belangrijk en historisch, en daar blijft het bij. Dat kan zo niet langer.'
Een manier om de plek van schaapskuddes in het Overijsselse landschap te garanderen is door ze een rol te geven bij natuur inclusieve landbouw. Daarbij worden agrarische bedrijvigheid en natuurbeheer gecombineerd. Het Gilde van Schaapherders werkt in een aantal provincies aan 'heideboerderijen' waarin schaapskuddes weer worden gebruikt om de heide te onderhouden.