Afbeelding
Foto:

Onteigening voor fietspad

De gemeente Enschede wil een fietspad langs en nabij de Zuid Esmarkerrondweg voltooien. Het tracé van het laatste deel is vastgelegd in het bestemmingsplan Buitengebied Zuid Oost–Fietspad Zuid Esmarkerrondweg. Om het volledige tracé op grond van dit bestemmingsplan te kunnen aanleggen heeft de gemeente de gronden nodig van agrariër eigenaar van Geerdink, met wie langdurig is onderhandeld, zonder tot overeenstemming te komen.
Het gemeentebestuur wil nu tot onteigening overgaan van het betreffende en nog ontbrekende perceel aan de Wilminkweg. Geerdink maakte eerder al eens bezwaar tegen wijziging van het bestemmingsplan om het fietspad over zijn land tegen te houden. De rechter vond evenwel dat de gemeente Enschede in haar recht stond. Het belang van een veilige en vrije fietsverbinding zou zwaarder moeten wegen dan de argumenten van Geerdinks bezwaren, die wijst op familiale banden met de grond, meer dan een eeuw, alternatieve routes (het fietspad zou zijn grond goeddeels doormidden hakken en de maisoogst bemoeilijken) en last but not least het bedrag dat de gemeente voor de grond biedt.
Het gaat om ruim negentienhonderd vierkante meter grond die de gemeente volgens verkeerswethouder Van Agteren nodig heeft ten behoeve van het zuidelijke deel van het fietspad langs de Zuid Esmarkerrondweg. Grondeigenaar Arnold Geerdink wil best meewerken, maar niet aan het plan dat de gemeente voorstaat.
Van Agteren begint nu een onteigeningsprocedure. De gemeenteraad moet hier nog mee akkoord gaan en dat zal donderdagavond gebeuren. Het definitieve besluit ligt formeel bij de Kroon. Het college van burgemeester en wethouders besluit aan de raad voor te stellen het verzoekbesluit tot onteigening te nemen en dit verzoekbesluit tot onteigening aan de Kroon voor te leggen. Indien de Kroon het onteigeningsbesluit neemt, zal daarna de rechter de volledige schadeloosstelling van de eigenaar voor deze gronden vaststellen.
Het college van burgemeester en wethouders besluit ook om voor die tweede, de gerechtelijke fase van de onteigening, een advocaat van het kantoor Kienhuis Hoving te Enschede te machtigen deze gerechtelijke procedure namens de gemeente te voeren en alle benodigde (proces-)handelingen namens de gemeente te verrichten.