Afbeelding
Foto:

Van Vlaanderen met opgeheven hoofd weg

Conform de verwachting is wethouder Van Vlaanderen van Leefbaar Haaksbergen afgelopen week afgetreden toen hij een motie van wantrouwen aan de broek kreeg waarmee na bijna drie jaar abrupt een einde aan zijn wethouderschap kwam.

De motie werd ingediend door zijn eigen partij en met zeventien stemmen voor en twee tegen aangenomen. De twee tegenstemmers hebben zich van Leefbaar Haaksbergen afgescheiden en vormen nu de fractie Rouwenhorst-Costeris in de raadszaal der gemeente Haaksbergen. De vraag is nu wat er in de politieke arena van Haaksbergen gebeurt. Het meest voor de hand ligt gedoogsteun van de VVD. Het liberale opperhoofd Briggeman liet naelijk weten daar wel voor te voelen.
Ook de grootste oppositiepartij CDA wil volgens aanvoerder Ten Voorde wel praten over de inbreng van politieke wensen in ruil voor steun aan de coalitie, maar hij verkleinde zelf zijn kansen door als partijstandpunt naar buiten te brengen dat Leefbaar Haaksbergen beter helemaal uit de coalitie zou kunnen verdwijnen, dus met wethouder Van Vlaanderen ook diens partijgenoot Nijhuis, ofschoon die strijdt voor haar functie en liet weten samen met college, raad, ambtenarij én burgers aan herstel van vertouwen te willen werken na de periode Van Vlaanderen. De kans dat de coalitiepartners Nijhuis laten vallen om steun van het CDA te krijgen is klein.
Er zal dus waarschijnlijk tot zaken worden gekomen met Briggeman van de VVD, die gedoogsteun kan verstrekken in ruil voor een paar liberale punten in een herzien collegeprogramma. Geen der partijen in Haaksbergen wil een vierde wethouder, want met drie fulltimers moet het 'regeren' van Haaksbergen makkelijk te doen zijn.
De overblijvende wethouders Nijhuis van Leefbaar Haaksbergen, Van Spiegel van D66 en Prent van de PvdA deelden mee dat zij na het vertrek van Van Vlaanderen gedrieën de periode willen uitdienen, tot de verkiezingen van volgend jaar maart.
Ondertussen is Van Vlaanderen naar hij zei en deed met opgeheven hoofd vertrokken. De man die Leefbaar Haaksbergen grootmaakte tegen de verdrukking in en drie jaar geleden de grootste partij van het dorp, zodat hij een coalitie kon vormen, die man, nu 63 jaar, ging zoals hij kwam, in stijl, volledig overtuigd, zeker van zichzelf. Hij heeft naar eigen zeggen in drie jaar wethouderschap meer bereikt dan al zijn voorgangers de afgelopen drie jaar bij elkaar. Hij noemt in dat verband de sanering van de gemeentelijke financiën, het herstel van het primaat van de raad, een oplossing voor Langezaal, de afwikkeling van de afwaardering Wissinkbrink én uiteraard, zijn magnum opus én een panklaar plan voor de bouw in het Gat aan de Markt met winkels en woningen.
Van Vlaanderen zegde vorige week vanwege de terugkeer van een volgens hem gemankeerde bestuursstijl het vertrouwen in zijn collega-wethouders op (een bestuurlijk novum) die op hun beurt aangaven niet meer met hem te willen werken. Hij verweet hen een rommelige en gemakzuchtige bestuurscultuur, zij hem solistisch optreden met de rafelranden van de macht. Overigens verliet de gewraakte wethouder met opgeheven hoofd het gemeentehuis, ook omdat politiek een te serieuze zaak zou zijn voor sentimenten; het gaat zijns bedunkens om integriteit en zorgvuldigheid met een broertje dood aan de Haaksbergse doofpottencultuur.