Tolga Ozdemir: Dit is een mooie buurt.
Tolga Ozdemir: Dit is een mooie buurt. Foto:

Hechte buurt herkent zich
niet in artikel Tubantia

De hoek van de Deurningerstraat en Kottendijk was veel in het nieuws afgelopen week. Aanleiding was het in brand steken van de kapper van kapsalon Erciyes op donderdag 2 februari. En wie de krant las in de dagen erna zou denken dat er veel mis is in deze hoek van de stad. Een beeld dat Tolga Ozdemir ten sterkste tegenspreekt.

Hij nam contact op met onze redactie naar aanleiding van de berichtgeving in de Twentse Courant Tubantia afgelopen weekend. Ozdemir spreekt als woordvoerder namens de diverse ondernemers van het blok aan de Deurningerstraat/Kottendijk en is eigenaar van jongerencentrum DITO op de hoek van het bouwblok, hier gevestigd in het kader van anti-kraak. Tubantia schetst een vrij negatief beeld van dit woon- en winkelgebied; er zou drugshandel zijn, veel criminaliteit en DITO is een gokhal. Volgens Ozdemir klopt dit beeld niet.

Geen gokhal
DITO is bekend bij de gemeente en politie als jongerencentrum en gewoon notarieel bekrachtigd. Jongeren uit diverse culturen zitten hier om onder meer werk te zoeken, spelletjes te spelen of met elkaar in contact te komen. Zo blijven ze juist van de straat. De gemeenschap zelf financiert dit en de gebruikers houden het schoon en netjes voor eigenaar Haverkamp. "Er is niets negatiefs aan.", zo verzucht hij. In de zomer werden buurtbarbecues gehouden en er zijn vaste activiteiten zoals voetballen bij de Performance Factory.

Geen louche plek
Dat buurtbewoners zich onveilig zouden voelen denkt Ozdemir niet. Het bouwblok met ondernemers omvat inderdaad wat donkerder plekken aan de Kotttendijk; dit zijn de achteringangen van de diverse ondernemers die gebruikt worden door toeleveranciers. De typering als 'louche hangplek' klopt niet. "Zonder enig onderzoek zitten ze die hoek zwart te maken". In tijden van spanningen tussen diverse bevolkingsgroepen wakkert dit het vuur onnodig aan. Terwijl het met de integratie in de wijk juist erg goed gaat, zo benadrukt hij. Eerder was hier sprake van drugsoverlast, maar dit is in goed overleg met gemeente en politie aangepakt.

Vrees voor reputatieschade
De ondernemers die hier zitten, zoals Billy Bob's steaks, de syrisch-orthodoxe schoen- en sleutelmaker Fatho, kebabzaak Saray, Pulcinella Pizza en broodjeszaak Bella Panini maken zich zorgen over het effect van deze negatieve publiciteit. In oktober vorig jaar was er een overval op Bella Panini. Het in brand steken van de kapper is het tweede incident in relatief korte tijd. Lezers zouden zo kunnen denken dat het onveilig is en blijven weg. Op dit moment worden ook woningen gerealiseerd aan de Kottendijk. Toekomstige bewoners zouden angstig kunnen worden zonder reden.

Hechte groep ondernemers
De ondernemers zijn zeer betrokken bij de ontwikkelingen in hun straat. De aanslag op de kapper had een grote impact op deze groep. Ozdemir zelf leverde deze week beelden aan van DITO's bewakingscamera's om te helpen bij de opsporing en maakte de kapsalon schoon voor opnames van Opsporing Verzocht maandag. De politie tast nog in het duister over het motief van de aanval. Na de eerdere overval werd een WhatsApp-groep opgezet om elkaar te waarschuwen. "Zij proberen het dus samen zo veilig mogelijk te maken."

Zelf een beeld vormen
Tolga Ozdemir hoopt dat buurtbewoners, klanten en andere Enschedeƫrs hun eigen beeld vormen over deze mooie buurt. "Deze hardwerkende ondernemers worden zo wel in een heel negatief daglicht gezet.", zegt hij en nodigt iedereen uit om eens binnen te lopen bij DITO om kennis te maken en de positieve sfeer in deze buurt zelf te ervaren.