Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Enschede brengt
mantelzorg in kaart

Hoeveel Enschedeërs zijn actief als mantelzorger en hoe kunnen we deze groep het beste ondersteunen? De gemeente Enschede hoopt hier een duidelijk antwoord op te krijgen.


Daarom voeren zij momenteel een enquête uit onder het digitale Enschede Panel om dit in kaart te brengen. Mantelzorg omvat het vrijwillig zorgen voor iemand in de directe omgeving. Bijvoorbeeld als ouder voor een ziek kind, buren die elkaar helpen bij ziekte of wanneer iemand een oudere in de straat helpt met de dagelijkse boodschappen. Mantelzorgers voeren veelal onzichtbaar hun werk uit, omdat dit simpelweg als 'heel normaal' wordt gezien.
Mantelzorg is zowel binnen als buiten Enschede een mooie vorm van het Noaberschap wat veel Twentenaren nog hoog in het vaandel hebben staan. Maar mantelzorg is niet iets wat altijd vanzelfsprekend is en er zijn ook zeker nadelen aan verbonden. Zo kan iemand geheel bij toeval mantelzorger worden, bijvoorbeeld omdat een direct familielid ziek wordt en niet de beschikking heeft over professionele zorg. In dit soort gevallen is het belangrijk dat mantelzorgers wel de juiste ondersteuning krijgen om deze taken ook op langere termijn uit te voeren. In Enschede zijn al diverse organisaties actief om hen hierbij te helpen. De peiling onder het digitale Enschede Panel probeert allereerst vast te stellen hoeveel Enschedeërs bij benadering mantelzorg verlenen en aan wie.
Zo gaan de vragen in op wie zij zorg verlenen, hoeveel uren dit ongeveer kost en of zij hierbij ondersteuning krijgen van andere mantelzorgers of professionele zorgverleners. Met name op het gebied van mantelzorgondersteuning blijkt dat de doelgroep vaak onbekend is met de mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor respijtzorg. Hierbij neemt een professionele thuiszorger of huishoudelijke hulp de taken van de mantelzorger over, zodat deze ook een vrije dag heeft. Daarnaast zijn er organisaties die kunnen helpen met het trainen van mantelzorgers om hen te helpen beter hun taken uit te voeren. De enquête moet aantonen aan welke vormen van mantelzorgondersteuning het meeste behoefte is bij de mantelzorgers zelf.
Uit landelijke cijfers van het Expertisecentrum Mantelzorg blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders mantelzorg verricht. De komende jaren zal de druk op deze groep toenemen, zo verwacht ook de gemeente Enschede. Door vergrijzing zal er namelijk een grotere zorgbehoefte zijn, waarbij professionele zorg niet altijd toereikend is door bezuinigingen en drukte. Het nu ondersteunen van deze groep moet dan ook inspelen op een grotere toekomstige behoefte.