Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Raad van Enschede houdt vinger aan
bibliotheekpols

Enschede – De gemeenteraad van Enschede heeft de behoefte om de vinger aan de pols te houden bij de omvorming van de traditionele bibliotheek tot een modern kennishuis, met naast het uitlenen van boeken tal van andere activiteiten, waarbij bovendien moet worden samengewerkt met andere maatschappelijke organisaties in de stad. Er bestaat vrees voor exploitatietekorten, zo hebben directie en bestuur van de bibliotheek aangegeven.

Veel fracties in de gemeenteraad volgen het proces van omturning nauwgezet, opdat geen kinderen met badwater worden weggegooid. Daarvoor vindt de raad de bibliotheekvoorziening te belangrijk. Er zal vóór de behandeling van de 'Zomernota' van het college van burgemeester en wethouders dit voorjaar nog uitgebreid over de inhoudelijke vernieuwing worden gesproken, en over de financiële implicaties van de veranderingen.
Er vindt 6 maart informele 'bijpraatsessie' plaats over bezuinigingen in de culturele sector, waaronder de bibliotheek, die een bezuiniging van zes ton opgelegd kreeg. De raadsfracties van CDA (coalitie) en PvdA (oppositie) hebben bij aangegeven bezorgd te zijn, net als ChristenUnie (coalitie) en GroenLinks plus EnschedeAnders (oppositie). De bibliotheek kan volgens wethouder Hatenboer van Enschede relatief eenvoudig voldoen aan de taakstellende bezuiniging en de heroriëntatie op haar toekomstige rol in de stad, zowel in de centrale vestiging als in de stadsdelen, de wijken en de dorpen van Enschede.
Tegen die achtergrond heeft Hatenboer de gemeenteraad al laten weten dat de bibliotheek niet moet rekenen op extra geld of op een verlichting van de eerder afgesproken bezuiniging. Hij zegt overigens uit strategisch oogpunt wel te snappen dat bestuur en directie van de bibliotheek proberen om via de gemeenteraad financieel voordeel te behalen. Daar is naar de mening van de wethouder, maakte hij duidelijk, echter geen enkele reden voor.
Hatenboer stelt dat de bibliotheek goed in de slappe was zit, met een behoorlijke vermogenspositie, een gebouw dat niet meer hypothecair is belast en waarop het bestuur van de bieb bij een bank een lening zou kunnen krijgen.
Er is volgens de wethouder linksom noch rechtsom een acuut probleem wat betreft het geld bij de bibliotheek. Mocht er onverhoopt een liquiditeitsprobleem ontstaan, dan kunnen directie en bestuur van de bibliotheek volgens Hatenboer altijd bij hem aankloppen, want het is geenszins de bedoeling van de gemeente de bieb kapot te bezuinigen. De bedoeling is wel door nieuwe manieren van werken en slimme strategische allianties met minder geld meer resultaat te bereiken.
De gemeente vindt dat de Bibliotheek Nieuwe Stijl niet snel genoeg gestalte krijgt. Hatenboer stelt dat de recente samenwerking met horecazaak De Stoet hem overigens tot optimisme stemt.
De wethouder vindt verder dat het sluiten van filialen in wijken, laat staan wélke filialen in wélke wijken, geen discussie op stedelijk niveau is, maar een discussie in de boezem van de directie en het bestuur van de bibliotheek én met de wijk- en dorpsraden van Enschede. Op de mededeling vanuit de raad dat zijn collega Van Agteren, stadsdeelwethouder Noord, zou hebben gezegd dat het filiaal Twekkelerveld openblijft, terwijl sluiting dreigt, stelt Hatenboer dat hij zich daar niets bij kan voorstellen.
Het verwijt van de Raad van Toezicht van de bibliotheek dat de gemeente te veel en te vaak op de stoel van het biebbestuur zou gaan zitten gaat legt de wethouder terzijde.
Er vindt 6 maart informele
'bijpraatsessie' plaats over bezuinigingen in de culturele sector.