Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Leerlingen College Zuid op
bezoek bij neuropsycholoog

In het kader van zijn profielwerkstuk is Sam van der Ploeg, leerling 5 vwo van College Zuid (Het Stedelijk Lyceum) in Enschede, onlangs op bezoek geweest bij Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) en onder andere bekend door zijn optredens bij De Wereld Draait Door en University College.

Sam is zelf door een skiongeluk een deel van zijn geheugen kwijt geraakt: hij weet niet meer wat er gebeurde vlak voor en een periode na het ongeluk. Dit inspireerde hem om een onderzoek te doen naar de werking van het geheugen. Wat gebeurt er met het stukje informatie dat je niet meer weet? Zit dit nog ergens verstopt in je hersenen of is het echt verdwenen? Wat gebeurt er precies in het lichaam wanneer je een deel van je geheugen weer terug krijgt? Hoe kun je zelf je kans vergroten om je geheugen weer terug te krijgen? Om hulp te krijgen bij het beantwoorden van deze vragen, heeft hij contact gezocht met Erik Scherder. Deze was meteen bereid om Sam te helpen. Sam heeft een jaar om het onderzoek te doen; in februari 2018 moet het afgerond zijn.

Het Stedelijk Lyceum wil een school zijn die naast goed onderwijs een inspiratiebron is voor jongeren. Leerlingen worden uitgedaagd zelf keuzes te maken en na te denken over hun eigen toekomst. Het Stedelijk Lyceum stimuleert leerlingen verder te kijken dan anderen. Niet voor niets is de slogan: Later begint vandaag. Denk Stedelijk, kijk over je eigen grenzen heen! Leerling Sam van College Zuid, die in het kader van zijn profielwerkstuk op onderzoek uitging naar de VU in Amsterdam, is hier een voorbeeld van.